Palestinske demonstranter løper for å komme unna tåregassgranater som ble avfyrt mot dem ved den palestinske landsbyen Beita på Vestbanken 25. juni 2021.
Foto:Majdi Mohammed AP/NTB

Droner gir sikker distanse mellom politi og demonstranterIsraelske politidroner dropper tåregass mot demonstranter

Israelsk politi har det siste året brukt sin nye G3 drone fra Aero Sol til å droppe 51 grams beholdere med tåregass over demonstranter og opprørere.

Ole Dag Kvamme

– Vi har droppet hundrevis av gasskapsler, sier politioverbetjent Isaac Siekierski til Dronemagasinet.

Etter en forsiktig start i 2017 startet grensepolitiet i Israel gassdropping, men først i fjor tok det av. I løpet av året håper politiet også å ha koblet på kunstig intelligens, for å utnytte de nye kamerasystemene.

En G3-drone fra den israelske produsenten Aero Sentinel, her uten gassbeholdere. FOTO: Aero Sentinel.

– Først brukte vi bare gasskapslene, så fikk vi bra kameraer. Nå ønsker vi todelt bruk: Å kartlegge områdene og handel ved å droppe kapsler, sier Siekierski.

Utviklingsavdelingen han er del av i drone- og antidroneprogrammet i israelsk politi satser på snarlig utnytting av AI – kunstig intelligens.

Objektgjenkjenning

– Vi ønsker å få god informasjon gjennom kunstig intelligens, så vi kan se hva som er våre folk, kunne varsle hvis noe er galt, hvis noe utvikler seg raskt, hvis noe brenner og så videre. Vi samler behovene, og håper være klar i løpet av året. Det er ikke dyrt, det er bare en algoritme som skal settes på. Vi må lære systemet å gjenkjenne en pistol eller en molotov cocktail og annet vi har behov for, sier Siekierski.

– Doblet antall opptøyer

I april i fjor omtalte den israelske avisen Haaretz hvordan israelsk politi droppet gassgranater over demonstranter på Vestbredden og i Jerusalem.

 

En israelsk drone dropper beholdere med gass over demonstranter i Gaza, like ved grensen til Israel, i 2018. FOTO: Hatem Moussa AP/NTB

På Interpols dronekonferanse i Oslo 20. til 22. juni fortalte Isaac Siekierski hvordan politiet tenker om arbeidet sitt.

– Jeg vet ikke om det er klimaendringer eller covid, men de siste tiårene har voldelige opptøyer doblet seg. Derfor trenger vi nye metoder. Dronene hjelper å redde liv, og å deeskalere situasjoner, forklarer Siekierski.

Droner gir en sikker distanse mellom politiet og demonstranter.

– Sikker distanse er viktig for å redde liv ved å unngå trefninger mellom politiet og opprørere, sier Siekierski.

Avskrekkende effekt

Han sier droner har en klar effekt:

– Droner over demonstranter har en avskrekkende effekt, og sender en beskjed: Vi er her, vi kan se dere, vi kan fotografere dere, vi kan se hva slags skjorte du har på deg, mens vi er ute av rekkevidde. Det viktigste er den avskrekkende effekten, for den har en deeskalerende effekt, sier Siekierski.

Fra luften over dronen ser det slik ut når politiet i Israel tester ut dropping av beholdere med CS-gass fra drone. FOTO: ISRAELSK POLITI

Utviklingen av dronen og gasskapslene har vært grundige, for å unngå dødelig effekt, sier han.

– Det er viktig for oss å hindre bruk av dødelig kraft og store ødeleggelser. Da trengte vi en taktisk drone, som kan holde seg 50 minutter i lufta. Den må kunne gi god informasjon uten å være for nærme, og kunne bære 3 kilo foruten kamera, sier Siekierski.

Samarbeid med Aero Sol

Resultatet er samarbeidet med israelske Aero Sol og dronen G3.

– Den kan bære kamera og 3 kilo med ammunisjon. Den kan lande og ta av med ett trykk og gå rett til et sted på kartet, forklarer han.

Kravet er derfor godt dag- og nattkamera med infrarødt kamera, og minst 20 x zoom med stor blenderåpning.

– Vi kan også detektere molotov cocktails om natten, sier Siekierski.

Ifølge tester gir ikke dropping av gasskapsler mer enn 10 joule per centimeter, som ikke skal gi skade.

– Effekten er dag å spre opprørere. 10 joule er langt mindre enn 27 joule per centimeter, som er grensen for mulig dødelig utfall. Hvis kapselen faller på noen, vil den ikke skade noen. Vi kan droppe single eller alle på en gang, sier Siekierski.

Noen ganger ønsker man å være spesifikk, og droppe kapsler på et tak, til et sted høyt oppe eller på en som skjuler seg bak en gjenstand, eller droppe over flere demonstranter.

18 gasskapsler, ønsker doble

Til Dronemagasinet forklarer Siekierski at politiet har tolv slike G3 droner levert av Aero Sol. De veier 4 kilo, og er laget av kompositt.

Lasten består av et magasin med seks rør, som holder tre kapsler av 51 gram CS-gass i hver, altså til sammen 18 gasskapsler per hver. Snart håper de å øke fra tre til fire kapsler i hver, slik at dronen kan bære totalt 24 gasskapsler.

– Effekten fra en kapsel er som to ordinære gassgranater.

– Hvor ofte bruker dere disse?

– Vi har dem alltid klare ved store hendelser, og ved planlagte opptøyer.

– Hvor mange kapsler droppet?

– Jeg vet ikke helt, jeg har ikke telt, men vi har droppet hundrevis.

Politioverbetjenten og kommandør Yoram Marciano, som leder utviklingsavdelingen i teknologi- og IT-delen av Israels nasjonale politi er ivrige med å kunne utvikle algoritmer for å utnytte kameraene bedre.

– Vi utvikler nå analyser av bildene, slik at vi kan oppdage folk biler, pistoler og så videre.

– Hva med ansiktsgjenkjenning?

– Vi har teknologien, men vi har ikke lov til å bruke dette. Men vi kan se om noen har en rød skjorte, og følge vedkommende. Så kan vi snakke med ham, hvis vi mener han er sentral. Det handler jo om å ta ned situasjonen.