Mobilitet og KI er gitt stor plass på CES2024.
Foto:Anders Martinsen

Slik kan det påvirke dronebransjenCES 2024 - Alt handler om kunstig intelligens

Kunstig intelligens og mobilitet er gitt stor plass på verdens største teknologimesse i Las Vegas denne uken. Ikke uventet blir også flyvende biler og droner viet stor plass.
Hans Torgersen

I de enorme messehallene i Las Vegas, som strekker seg over 730.000 kvadratmeter, venter fler enn 4000 utstillere på å ta publikum og presse. Av de 4000 utstillerne er mer enn en firedel oppstartsbedrifter. Det sier litt om interesse for å vise seg frem for et et internasjonalt publikum og hvor viktig møteplassen er, selv over 50 år etter at ble startet.

På CES 2024 vil man få se, føle, høre eller lukte de siste fremskrittene innen blant annet kunstig intelligens, bilindustri, robotikk og virtuell virkelighet og mer.

Under pressekonferansen for flere hundre mediefolk fra hele verden søndag kom det ingen store overraskelser da Brian Comiskey og Jessica Boothe fra arrangøren CTA (Consumer Technology Association) presenterte trender og nøkkeltall for journalister som skal dekke CES 2024

Kunstig intelligens (KI) for alle og ikke bare for konsumenter ble det understreket under pressekonferansen. KI er ikke lengre bare ChatGPT, men et helt økosystem som man nå tar i bruk, sa Comiskey.

Ikke overraskende fortalte de at trendene som former verden nå kan oppsummeres i fem ord: Kunstig intelligens, bærekraft og inkluderende teknologi.

I sin presentasjon presiserte Comiskey at i løpet av den kommende uken vil KI vil bli presentert i langt videre former enn vi tidligere har sett. Ikke bare for konsumenter, men også for profesjonell bruk. 

Det foregår en utvidelse av KI-økosystemet der vi vil se alt fra chipper til roboter som bruker KI. 

– Vi har målt trender for publikums holdning til KI de siste fem årene. Generelt sett har folk flest en positiv opplevelse og oppfatter det som innovativt, fremtidsrettet og intelligent.

Comiskey understreket samtidig at publikum også er noe bekymret. Bekymringen er knyttet til privatliv, desinformasjon, sikkerhet og tap av arbeidsplasser.

Hva er samfunnets generelle holdning til kunstig intelligens? Sier er generelt sett positiv skal vi stole på undersøkelsen fra CTA.

For Dronemagasinets lesere var nok siste del av presentasjonen mest interessant, da Comiskey fortalte om utvidelsen av elektriske kjøretøy, båtmotorer, lastebiler og anleggsmaskiner. Han fremhevet spesielt Xpeng AeroHT som vil bli presentert på CES denne uken.  

– Man pleier å si at CES er verdens største bilshow. Vi er mer enn det, vi er verdens største mobilityshow.

Fakta

CES 2024 i Las Vegas:

  • Consumer Electronic Show (CES) regnes som verdens største og mest innflytelsesrike teknologimesse
  • CES ble arrangert for første gang i 1964
  • CES gir en plattform for ledende teknologibedrifter, oppstart, innovatører og bransjeeksperter til å vise frem sine nyeste produkter, tjenester og teknologiske fremskritt
  • Over 4000 utstillere deltar i år
  • Fler enn 1200 oppstartsselskaper er blant utstillerne
  • Det ventes fler enn 130.000 besøkende til CES 2024
  • Messeområdene dekker et areal på over 720.000 kvadratmeter
  • Hovedfokus for CES inkluderer områder som forbrukerelektronikk, datamaskiner, telekommunikasjon, smarte hjem, bilteknologi, kunstig intelligens, virtual reality, augmented reality, helse- og helseteknologi og robotikk

Ting som tidligere er lansert på CES i Las Vegas:

  • VHS (Video Home System): I 1970 ble VHS-videobåndformatet presentert for første gang på CES. Dette banet vei for hjemmevideoopptak og distribusjon, og det ble en viktig del av underholdningsbransjen.
  • Sony Compact Disc (CD): I 1981 introduserte Sony den første kompakte disken (CD) på CES, og dette formatet revolusjonerte måten musikk ble lagret og avspilt på.