Klar for UNC 2018?

Slik blir årets største og viktigste dronekonferanse.
Det blir rift om billettene til årets konferanse, som blir åpnet av den nye samferdselsministeren.
En rekke viktige temaer står på programmet, og mange sentrale aktører vil være til stede.

TEKST: JAN FRANTZEN FOTO: FREDRIK NEUMANN

Det handler om faglige diskusjoner på høyt nivå, omfattende nettverksbygging og noen av de beste foredragsholderne i Norge på sine felt, når UAS Norway for niende gang avvikler konferansen Unmanned Nordic Conference (UNC). Årets konferanse finner sted 22. og 23. november i Telenor Expo på Fornebu, og programmet er nå klart.

Et sentralt tema under årets UNC blir «fra integrasjon til applikasjon».

– Hittil har vi, med rette, hatt stort fokus på sikker integrering av droner i luftrommet. Det har vært et stort behov for å bygge en slik sikkerhetskultur. Nå er imidlertid teknologien blitt så bra, med så mange etablerte bruksområder, at vi må også ha et sterkt fokus på den forretningsmessige delen. Vi kan ikke bare snakke om sikkerhet, vi må også diskutere hvordan bransjen kan bli best mulig butikk for våre medlemmer. Vår industri har mye å lære av den etablerte luftfarten, men vi skal også finne ut hva vi ikke skal lære av dem. Vi er en industri som kan snu seg rundt raskere enn de fleste, sier UASN-leder Anders Martinsen.

– Vi skal løfte blikket fra hverdagen og se hva som er bra med bransjen, hva vi trenger å gjøre bedre og hva kan vi lære av hverandre, fortsetter han.

Mer samarbeid

Mange norske aktører har fått til store prosjekter innen dronerelatert virksomhet. På konferansen vil vi få høre hva noen av dem har oppnådd og hva andre kan lære av dem.

Målet er at industrien skal samarbeide enda bedre og tettere enn tidligere, og UAS Norway-leder Martinsen sier at UNC 2018 markerer en utvikling for bransjeorganisasjonen.

– Vi ser en klar tendens til at det ikke lenger bare er luftlaget vi representerer, men også vei, bane og sjø. Under året konferanse er alle fire representert av aktører som ønsker å være med å drive frem innovasjon og samarbeid, forteller han.

Et annet viktig tema blir at droner stadig bidrar til å øke samfunnssikkerheten, blant annet i form av å være et viktig verktøy innen søk og redning.

I tillegg vil dronebilder i media være på agendaen. Tv-bildene er i stadig endring, og droner har etter hvert fått en betydelig rolle. NRK Luftfoto vil være til stede for å snakke om dette, blant annet i forbindelse med serien «Monsen minutt for minutt», som mange vil kjenne til. Her vil det også bli tatt opp hvordan Norkring er i stand til å skape nettdekning hvor man tidligere ikke trodde det var mulig.

Åpnes av statsråden

Konferansen blir åpnet av den nye samferdselsministeren Jon Georg Dale.
Et annet betydelig navn på gjestelista er luftfartsdirektør Lars Kobberstad, og i tillegg kommer blant annet foredragsholdere fra Telenor, Statens vegvesen, Bane NOR, Nye veier og Statnett. Det blir også paneldebatter og andre interessante diskusjoner, samt mange muligheter til å knytte nye kontakter og bekjentskaper.

Det er kun 250 billetter til konferansen, og historien tilsier at UNCen vil bli tidlig fullbooket.