Kollisjonssikker drone

Har sveitsiske Flyability skutt gullfuglen med Elios?
Mange mente ja etter å ha sett demonstrasjon i USA
Tekst/Foto: Anders Martinsen

Under AUVSI i New Orleans fikk Sveitsiske Flyability mye oppmerksomhet. Etter først å ha vunnet 1 million dollar i UEA`s dronekonkurranse «Drones for Good» i 2015 har det vært høye forventninger til utviklingen hos den lille Sveitsiske produsenten.

-Responsen har vært overveldende, nylig lanserte vi “Elios” og nå er vi godt i gang med rundt 30 beta-testere som tester Flyability. Vårt unike system er som mange vet beregnet utelukkende for innendørs bruk og er en meget lett drone med et elektronisk stabiliseringssystem, sier Daniel Myburgh – salgs- og markedssjef hos Flyability. Produktet er i første rekke tiltenkt bruk for innendørs inspeksjon av alt fra ventilasjonsanlegg til innvendige tanker – men Flyability ønsker å tilby produktet innenfor søk- og redningsoppdrag.

-Etter vi monterte dualsensorer og dermed hadde både vanlig foto/film samt infrarødt kamera så vi at Flyabilitis kapasitet virkelig kom frem. Ikke bare innenfor olje- og gasssektoren samt energisektoren men også innenfor søk-og redningstjester. Med justbare LED lys og mellom 160-180 graders vinkel på linsen åpner deg seg opp store muligheter for Elios mener Flyability.

-Behovet for å kunne sende inn en drone i områder som ikke er sikre, er utilgjengelig eller eks området med giftige gasser er bare noen få eksempler på hva vi ser som potensielt bruksområde. Med et patentert design og avansert elektronikk for stabilisering frykter ikke Flyability for kopier.

-Det er en avansert liten drone med mer enn 5 års utvikling bak seg, selv om den ser enkel ut med også standariserte komponenter fra eks DJI er det avanserte algoritmer som gjør det hele mulig. Alt bygges for hånd i vår fabrikk i Lausanne.

Innendørs inspeksjon av tanker?
-Helt klart noe vi jobber med, nylig gjennomførte vi de første tester hvor vår operatør stod trygt på innsiden mens Elios gjorde inspeksjonsjobben i tanken, sier en stolt Daniel Myburgh. Forventet levering av Elios starter i september med rundt 50 enheter pr måned. Og pris, starter på rundt 25.000 USD eller leie av operatør fra Flyability til ca 2.500 USD.