Kunstig intelligens vil skille konkurrentene

Daniel Glasser i Neurala mener KI i droner vil bli avgjørende i nær fremtid.
Tekst/Foto: Anders Martinsen

– Teknologien med kunstig intelligens er tilgjengelig allerede. Utfordringen er at droneindustrien harvokst så raskt at mange bedrifter har nok bare med å anskaffe seg droner. Nå må de i tillegg begynne å tenke på hvordan de kan gjøre dem smartere, og det er en ny stor endring. Endringer skjer vanligvis ikke så raskt, sier Daniel Glasser i programvareselskapet Neurala. Firmaet jobber med maskinlæring og kunstig intelligens, noe de har fått betydelig oppmerksomhet for internasjonalt de siste årene.

– En drone med den beste tilgjengelige kunstige intelligensen, hva vil den kunne gjøre for oss i dag?

– Den kan fly på egen hånd rundt objekter av interesse, og den kan oppdage bestemte områder eller objekter den har blitt lært opp til å finne. Den kan samle ekstra data, ta ekstra bilder, zoome inn nærmere rundt de aktuelle områdene, og rapportere tilbake om hva den har sett. Etterpå kan du gjøre en mer detaljert analyse for å finne de spesifikke områdene med feil, rust, korrosjon, eller hva det måtte være.

Neurala leverer ikke datakraft, de leverer selve hjernen i kunstig intelligens – skreddersydde løsninger med bakgrunn i kundens data. Det fins foreløpig ikke én løsning som passer alle, forteller Glasser, for alles data er forskjellig. Selskapet har eksistert siden 2006, og grunnleggerne av har flere tiår bak seg innen KI. Glasser mener erfaringen de har opparbeidet seg, er avgjørende.

– Kunstig intelligens er en kunstform, like mye som det er en vitenskap, og det er forskjellige måter å bygge KI-nettverk på. Derfor er det er viktig å ha erfaring for å kunne levere gode resultater. Vi har mange forskjellige patenter bak vår teknologi, som gir oss et fortrinn overfor konkurrentene. Mange av de store selskapene der ute bruker utelukkende de store åpne kildekodene, som Google og Caffe. Vi jobber også med dem, men vi har vår egen plattform i tillegg, som gir oss ytterligere muligheter og verktøy.

– Hva kommer til å skje på dette området det nærmeste året?

– Vi kommer til å se flere selskaper som begynner å ta i bruk denne teknologien, og vi kommer til å se at de selskapene som bruker KI-løsninger, og er i stand til å utnytte dem, vil bli raskere og mer effektive. De kommer til å begynne å skille seg fra konkurrentene sine. Det vil bli den store forandringen. Den begynner nå, og vil bli enda tydeligere fremover.