Biler i kø ved en teststasjon i Drøbak under pandemien vinteren 2020-21.
Foto:Hans O. Torgersen

UAS Norway: Lanserer kursportal for dronebrukere - lær om foto, rådyrsøk og inspeksjon

For første gang i Norge vil dronebrukere nå få en egen kursportal for de som ønsker å bli en bedre fotograf, søke etter rådyrkillinger eller bli bedre kjent med alle reglene som gjelder for dronebransjen.
Hans O. Torgersen

– Vi har lenge sett at det er et behov for å bidra til å gi medlemmene og dronebransjen generelt faglig påfyll på enkelte sektorer som de trenger, sier daglig leder Anders Martinsen i UAS Norway (UASN).

Han forteller at veldig mange av spørsmålene som UASN får er gjengangere knyttet til dronereglene. 

– Hva har man lov til? Hva har man ikke lov til? Det er stadig nye som begynner å bruke droner, så vi ønsker å tilby et sted, en kursportal, der man enkelt kan ta et dypdykk inn i dronereglene som gjelder. Denne kursportalen vil samtidig også hjelpe den etablerte dronebransjen videre, sier Martinsen. 

Forstå og bruke reglene

Sammen med samarbeidspartnere ønsker UAS Norway ikke bare å hjelpe nye og gamle dronebrukere til å forstå dronereglene. 

– Vi vil også fokusere på hvordan vi kan bruke drone reglene ved å spesialisere kursportalen på hvordan reglene og teknologien kan brukes til trygge og gode droneoperasjoner. 

Suksessen fra 2022 med den nasjonale dugnaden for å redde rådyrkillinger fra slåttemaskinen fortsetter. Resten av landet skal med.

Disse to rådyrkillingene var blant de 500 som ble reddet under den nasjonale dronedugnaden sommeren 2022. FOTO: MAGNUS BAKKEN

– Vi skal hjelpe enda flere til å se hvilket fantastisk verktøy droner er for å kunne hjelpe folk til til å redde flere rådyr i hele landet. Derfor setter vi neste år opp kurs sammen med indre Østfold kommune og Luftfartstilsynet for å hjelpe folk i gang. Vi skal hjelpe alt fra nybegynnere til til folk som er allerede i gang med å få den beste metodikken, reglene som gjelder, se på utstyr som er optimaliserer dette og så videre, sier Martinsen.

Les mer om rådyr-dugnaden: Reddet 500 dyr fra lemlestelse og død

Samarbeid med Foto.no

Dronefotografene, de av oss som først og fremst ser på droner som et flyvende kamera, får også et tilbud i kursportalen.

– Vi gleder oss over et tett samarbeid med Foto.no, som gjør at vi skal finne frem den virkelige gleden med å fotografere og filme med droner.  Sammen med Erik Faarlund, som mange kjenner som som foredragsholder fra UNC 2022, skal vi rett og slett dyrke frem denne begeistringen ved å bruke det flyvende kameraet. 

Foto- og videokursene skal fokusere spesielt på hvordan man kan optimalisere dronens kamera, ikke på selve dronen. 

Form og farge: Høststemning ved golfbanen i Drøbak. FOTO: HANS O. TORGERSEN

– Vi skal altså hjelpe folk til å få de aller råeste fineste, beste, morsomste og herligste resultatene både med stillbilder og levende bilder gjennom kurset med Erik Faarlund og Foto.no. 

Lær om droneinspeksjon

– Sist, men ikke minst, er det veldig mange som er nysgjerrige på inspeksjon. Det skal vi hjelpe dem i gang med.

Dronebrukere som tar kontakt med UASN har mange spørsmål både om hvordan de kan gjennomføre inspeksjoner med vanlig kamera og termisk kamera.

Les også: Droner har allerede overtatt 10-15 prosent av markedet for inspeksjon av strømnettet i Norge.

– Vi skal hjelpe folk med en forsiktig start til å bli mer kjent med dette også. På kurset skal vi hjelpe dem med kunnskap om hvor det både er lov å fly, og hvor det er smart å fly, og så skal vi hjelpe de med gode praktiske tips, sier Martinsen.

Operatører fra Orbiton fotografert under droneinspeksjon av Riksarkivet i Oslo. FOTO: ORBITON AS

Innen kort tid åpnes det for registrering i kursportalen.

Det blir en kombinasjon av digital kurs, seminarer og noen fysiske møteplasser, som vi gleder oss spesielt til utover vinteren og våren. Det gjelder å følge med slik at man kan sikre seg plass. For medlemmene blir dette selvfølgelig gratis, da flere av disse plassene blir mulige å delta på digitalt. For enkelte kurs kan det være begrenset med plasser, men vi vil alltid ha noen plasser som blir tildelt medlemmer, understreker Martinsen.

Les også: – Politiets droneprosjekt styrker samfunnssikkerheten, sier justisministeren til Dronemagasinet.