Har du behov for å fly ved Ekeberg i Oslo onsdag neste uke? Da vet du ikke hvordan du skal kunne kontakte de som allerede har lagt inn en flyging der.
Foto: NINOX/AVINOR

– Legg inn kontaktinfo i Ninox så andre droneoperatører kan kontakte deg

Planlegger du et droneoppdrag på Ekeberg i Oslo onsdag i neste uke? Da forteller Avinors app Ninox at en annen operatør allerede har lagt inn et oppdrag der, men du finner ikke kontaktinfo til denne operatøren.
Hans O. Torgersen

Ninox spør ikke etter kontaktinfo når du legger inn et oppdrag og derfor må hver og en frivillig gjøre dette. Vi forteller deg hvordan, og oppfordringen fra lederen i UAS Norway, Anders Martinsen, er krystallklar.

– Vi synes at alle droneoperatører bør legge inn kontaktinfo slik at det blir synlig for andre brukere av Ninox. Dette er viktig, spesielt når du eller andre har et oppdrag som strekker seg over lengre tid, flere timer eller dager. Da er det mulig for andre operatører å ta kontakt med deg slik at dere kan koordinere flygingene og unngå uhell, sier Martinsen til Dronemagasinet.

Hvordan kan du hjelpe andre droneoperatører ved å gi dem din kontaktinfo? Du skriver inn telefonnummer eller epostadresse i tittelfeltet i Ninox.

Operatøren t.v. har i tittelfeltet beskrevet hva oppdraget går ut på, men ingen kontaktinfo. Til høyre ser man hvordan et telefonnummer kan bli synlig i tittelfeltet.

Hva sier Avinor om dette? Det kommer i alle fall ikke noe pålegg om å legge inn telefonnummer eller epostadresse.

– Det er opp til hver enkelt bruker av Ninox Drone om man ønsker å legge inn egen kontaktinformasjon i feltet «Public title» når man registrerer en droneplan, og dermed får kontaktinformasjonen sin synlig for andre brukere, skriver kommunikasjonsrådgiver Helene Wattanapradit Jensen i en epost til Dronemagasinet.

  1. Avinor oppfordrer brukerne til å registrere sine flygninger i Ninox Drone «med all relevant informasjon». Det er per i dag ikke noe krav til å legge inn kontaktinfo som er åpent for alle, heller ingen egne felt for dette.
  2. Det finnes heller ingen andre måter man kan finne kontaktinfo på hvis ikke operatøren har lagt inn dette i tittelfeltet.
  3. – Dette grunner i personvern og reglene knyttet til GDPR, skriver kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting til Dronemagasinet.