Carl Erik Stephansen i Maritime Robotics med PX-31-dronen.
Foto:Jan Frantzen

Maritime Robotics viste frem sin nye fixed wing-drone

Stor interesse for farkosten i Arendalsuka.
Jan Frantzen

– Vi ser at det er veldig stor interesse for droner generelt, og det er moro å kunne vise oss frem her, sier Carl Erik Stephansen i Maritime Robotics.

Trondheim-firmaet leverer en rekke ubemannede løsninger og er i Arendalsuka med sin nye PX-31-farkost, en fixed wing-drone som veier 17 kilo og har et vingespenn på over tre meter.

Dronen tiltrakk en hel del oppmerksomhet på UAS Norways stand i Arendal sentrum mandag.

– Folk lurer på hva vi bruker dronen til, hva slags oppdrag den kan utføre, hvor lenge den kan fly, og hvordan vi tar av og lander, forteller Stephansen.

Og de drone-interesserte fikk svar på spørsmålene sine. PX-31 kan dra med seg syv kilo nyttelast og fly over lange avstander. Den har også et større værvindu enn de fleste andre droner.

– Den skytes ut av en katapult, slik at vi ikke trenger et stort område for å ta av. Vi jobber også med å lande den i et nett, slik at vi kan operere den fra båt, forklarer Stephansen.

Økende interesse

Dronen er fortsatt i en test- og utviklingsfase, men Maritime Robotics har leveranser allerede til høsten, og håper å se dronen i drift på nyåret. PX-31 vil blant annet kunne brukes innen seismikk, til overvåkning av havområder og til geologiske undersøkelser.

– Det er blitt en nisje å kunne operere droner for kunder. Kundene våre har en nyttelast som de gjerne vil ha testet på en annen måte, som en radar eller et måleinstrument, og Maritime Robotics har bygget seg opp en kompetanse på å få hurtig tillatelse til å fly denne type farkoster, sier Stephansen.

Han forteller at pågangen og interessen har økt kraftig de siste to årene.

– Vi har nær tilknytning til NTNU og Norut, og vi ser blant mastergradsstudenter og doktorgradsstudenter at de elsker knyttet å knytte prosjekter opp mot droner. Vi får stadig vekk flyvninger for studenter, og den generelle interessen bare øker.