Erling Slyngstad Hægeland møtte veggen og ble utbrent. I dag har han nyfunnet fotoglede og skaper kunst fra lufta. FOTO: Petter Emil Wikøren

Møt ham på dronedagen: – Dronen fikk frem den gamle kunstnersjelen i meg

Pressefotograf Erling Hægeland møtte veggen og ble utbrent. Etter ett år uten gnist fikk Hægeland fotogleden tilbake og bruker nå drona til kunstfoto. - Dronen fikk tilbake den gamle kunstnersjelen i meg, sier han.
Petter Emil Wikøren

I over 30 år var Erling Slyngstad-Hægeland til stede der hendelsene skjedde som pressefotograf. Med en CV som spenner fra lokalaviser og til Dagbladet, var pressefotografen fra Kristiansand alltid i nærheten av begivenhetene med sitt kamera. Men brått forsvant fotogleden da han møtte veggen og ble utbrent. Nå er 61-åringen tilbake, med kunstnerisk blikk og kamera i luften kommer “kickene” langt tettere enn før.

– Det er et ufattelig privilegium å ha denne gnisten etter over 30 år som fotograf. Jeg får stadig nye kick av å fotografere og dronen fikk frem den gamle kunstnersjelen i meg, sier Slyngstad-Hægeland.

Fotografen driver nå for seg selv og tar ulike oppdrag med kamera. Men det er jobbene fra “lufta” som gir den erfarne pressefotografen mest.

Under årets dronedagen hos Foto.no i mai kan du høre Slyngstad-Hægeland fortelle om sin inspirasjon og glede med dronefoto.

Pressefotograf Erling Slyngstad-Hægeland kaller seg også kunstfotograf. Ved hjelp av drone har han funnet tilbake til den gamle kunstnersjelen i seg. Her med bildet “far og sønn”. FOTO: Petter Emil Wikøren

Kunstner i lufta

– Den enorme gleden ved å fly drone og mulighetene den gir oss. Det er ikke bare bilder ovenfra og ned, men kicket ved å se på skjermen og se hvordan perspektivet endrer seg, er hva det handler om for meg, sier Slyngstad-Hægeland.

Fotografen sier han er ganske avslappet til teknikk og teknologi. Innstillinger og megapiksler interesserer ham ikke. For Hægeland er det mye mer givende å skape kunst fra høyden.

– Jeg har alltid hatt en kunstnersjel og lagde tidligere sort hvitt bilder parallellt med pressekarrieren. Jeg liker å lage settinger og liker å ha et eget uttrykk, sier han til Dronemagasinet.

Fotogleden som Slyngstad-Hægeland forteller om er synlig. Bak runde briller lyser øynene opp når han livlig forteller om hvordan de beste kunstfotoene med drone kom til. Det ene motivet er hentet fra den lokale badeplassen i Vågsbygd i Kristiansand. Men med første øyekast er det ikke lett å oppdage hva motivet egentlig viser.

– Bildet har jeg kalt “far og sønn”. Det er tatt like hernede på Storenes hvor disse to var ute og badet, forteller Slyngstad-Hægeland ivrig.

Bildet som er tatt vinkelrett ovenfra viser far og sønn i det de stuper i havet fra ei badebrygge. Selv om det er et hverdagslig motiv på Sørlandet, er vinkelen Slyngstad-Hægeland har valgt med på å skape spenning i motivet.

– Jeg liker blandingen av natur og menneskeskapt. Og her har du alt. Bryggen, menneskene og sjøen rundt. Jeg elsker å få til slike øyeblikk, det gir et utrolig kick.

Delta på dronedagen du også. Meld deg på her!

Erling Slyngstad-Hægeland skaper kunst fra lufta. Du treffer han under årets Fotoglede i Oslo. FOTO: Petter Emil Wikøren

Nølende begynnelse

Hægeland forteller han ble tidlig fasinert av droner og mulighetene de gav fra lufta. Men at han samtidig syntes den nye teknologien, regelverket og ansvaret gjorde dronefoto litt skummelt.

– Jeg var utbrent og gikk litt rundt og snuste på dronefoto. Det var spennende, men samtidig litt nifst og jeg turte ikke helt gi meg i kast med det. Men så var jeg med på et dronekurs i regi av UAS NORWAY og bestemte meg likevel for å prøve.

Et av Slyngstad-Hægelands bilder som viser stranden sett fra oven. FOTO: Petter Emil Wikøren

Utstyrt med drone, pilotbevis og sertifikat tok Hægeland kameraet opp i høyden. Det vil si, i begynnelsen handlet det mest om å styre dronen og ikke så mye om foto.

– Det var lite bilder i begynnelsen. Jeg øvde mest på å fly og som mange andre var mitt første bilde av min egen eiendom. Jeg husker jeg hadde første flyging inne i den trange stua. Jeg fikk dronen opp i en meters høyde, før bikkja ble livredd og jeg landet i fullt kaos.

Etter de første, famlende forsøk ble Slyngstad-Hægeland mer og mer trygg på flygingen.

– Jeg opplevde dronen som fremmed. Som en ny greie jeg ikke helt fant ut av. Jeg skjønte ikke helt greia, selv med de enkle og lettstyrte dronene fra DJI fikset jeg det ikke helt. Men etter en del øving kom det seg og nå føler jeg at jeg har det godt i fingrene, sier han.

Pressefotografen som utviklet seg til å skape kunst, Erling Slyngstad-Hægeland jakter de gode motivene fra lufta og har ikke planer om å gi seg. FOTO: Petter Emil Wikøren

Har ikke tenkt å lande

På spørsmål om han er en kunstner, stopper Slyngstad-Hægeland opp og nøler. Vrir seg litt i stolen og innrømmer litt motvillig at han nok er det. Eller hvertfall har kunstnerisk blikk og tankesett. Nå drømmer han om nye motiv med dronen.

– Planen er å reise rundt litt i vårt fantastiske land. Jeg jobbet i 7,5 år i Bodø og har lyst å tilbake til områdene der oppe, langs Salten og Helgelandskysten. Det er noen ufattelig vakre områder som jeg drømmer om å fotografere fra luften. Jeg vil tilbake dit jeg en gang var, men nå vil jeg ha med drona, sier han.

Også på Madeira har kristiansanderen lagt fotoplaner. Paret har en time-share leilighet på øya og den spesielle naturen lokker.

– Jeg vil ned og fly der. Det er en fantastisk natur med sort lavastein og vill natur. Det blir helt fantastiske motiver, sier han entusiastisk.

Selv om Slyngstad-Hægeland nærmer seg pensjonsalder, har den nyvunne fotogleden satt seg skikkelig og han har ingen planer om å gi seg nå.

– Pensjon er helt uaktuelt. Jeg har altfor stor glede av fotograferingen og har ikke tenkt å lande, avslutter Slyngstad-Hægeland.

Delta på dronedagen du også. Meld deg på her!