TRENGER MER PENGER FOR Å VOKSE: – Vi har lyst å være ledende i bransjen i Europa, og da trenger vi kapital, også fordi vi regner med å vokse gjennom oppkjøp som vil koste oss penger, sier daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned.
Foto:Anders Martinsen

Vil kjempe om dronemarked til 8 milliarder kroner. Nordic Unmanned går på børs

Nordic Unmanned AS ser et marked på 8 milliarder de neste fem årene. Sandnes-selskapet går på børsen for å hente kapital og bli Europas største droneselskap.
Ole Dag Kvamme

– Det er ingen andre droneselskaper på børs i Europa. Vi blir de første. Vi trenger børsen for å få kapital til prosjektene våre. Vi vil bli Europas ledende selskap på droner, sier daglig leder Knut Roar Wiig (41) i Nordic Unmanned i Sandnes.

Målsettingen er knallhard. Ifølge selskapets analyser ligger det an til at kontrakter for åtte milliarder kroner blir utlyst de neste fem årene i det europeiske markedet.

– Vi er et europeisk selskap, basert i Norge. Hjemme har vi 2,5 prosent av vårt marked. Ikke for det: Det er viktig å vinne kontrakter i Norge, for å ha referanser til eget land, men vi ser på hele Europa, sier Wiig.

Les også: 40-millioners kontrakt med Forsvaret

Les også: Nordic Unmanned fikk kontrakt med EMSA

Verdi rundt 200 millioner kroner

I dag har selskapet rundt 40 aksjonærer. Nordic Unmanned har allerede gått gjennom ti emisjoner for å kunne fortsette sin kraftige vekst.

Sparebank1 Markets har de siste månedene tilrettelagt for inntreden på Merkur Market på Oslo Børs. Forut for noteringen planlegges det innhenting av mellom 70 og 120 millioner kroner. Wiig anslår at selskapet blir børsnotert med en markedsverdi på rundt 200 millioner kroner.

– På børsen får vi enklere tilgang til vekstkapital. Vi har lyst å være ledende i bransjen i Europa, og da trenger vi kapital, også fordi vi regner med å vokse gjennom oppkjøp som vil koste oss penger, sier Wiig.

Fra 31 til 500 millioner på seks år

I fjor omsatte selskapet for 31 millioner kroner, og gikk for første gang i pluss. I år ser omsetningen ut til å lande på 71 millioner kroner, og selskapet beregner rundt 3 millioner i overskudd.

Ordrereserven er allerede på rundt 250 millioner kroner, og beregnet omsetning for neste år er 195 millioner kroner.

Om bare én måned kan bildet være annerledes. Dronemagasinet kjenner til at Nordic Unmanned med i finaleheatet for enda en kontrakt verdt rund 330 millioner kroner for EMSA.

Om fem år sier selskapets moderate scenario at omsetningen vil bikke 500 millioner kroner, selv mener Wiig én milliard er realistisk i 2025.

– Er du børsnotert, har du en likvid aksje, og det gjør veksten enklere. Siden vi blir det eneste børsnoterte droneselskapet i Europa, tror vi det finnes investorer som ønsker å bli med på en slik reise, sier Wiig.

5 kamerater starter selskapet

Bare ett av de siste fem årene har selskapet hatt sorte tall i regnskapet.

– Vi har aldri hatt som mål å gå i pluss fra dag én. Målet er å bygge et stort selskap som en dominerende europeisk aktør, sier Wiig.

De opprinnelige fem kameratene gikk inn med like mye hver. Underveis er aksjen vannet ut med innhenting av kapital. En av de fem er nede i 2 prosent av selskapet, mens Wiig har hengt med i svingene hele veien, og eier nå 21 prosent av selskapet.

– Om en ikke henger med i emisjonene, så er aksjene like mye verdt for den som eier 2 prosent av et større selskap enn de var da de samme aksjene sto for 20 prosent. Så vi er like gode venner, sier Wiig.