Nicolai Husteli presenterer på årets UNC2021
Foto:UAS Norway

Norskutviklet drone for innendørs innspeksjonSkaper internasjonal oppmerksomhet

Med dronen Scout 137 har selskapet med omtrent samme navn utviklet en drone for innendørs-inspeksjoner av det kompliserte slaget.
Ole Dag Kvamme

– Med våre systemer kan vi strømme video og tredimensjonale fremstillinger samtidig, og presentere det live på Teams eller lignende, og ha en dialog om hva vi finner, forklarte Nicolai Husteli på UNC2021 i Sola torsdag 25. november.

Der presenterte han selskapet, som sprang ut av et miljø ved NTNU – Norges teknisknaturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Bygger egne bilder

Dronen operer kablet, og sendes gjerne inn i tanker eller rom, der man ikke har mange andre referansepunkter enn entreen.

GPS-signaler virker ikke, kanskje er det ikke lys der inne, på grunn av stål virker kan hende heller ikke kompass, og det kan være gasser eller annet som gjør at mennesker ikke kommer inn.

Dermed må Scout 137 først danne sitt eget bilde av rommet, som man deretter flyr ut ifra.

Kraftig ledlys

Scout 137 har innebygde propeller, som gjør at den kan fly svært nærme objektet den skal undersøke. Sensorene vender oppover, og kan måle i alle retninger, og en solid lys-pakke gjør at den kan gi svært god visuell kontakt med piloten.

Ved å kombinere 3D-bilder med den som ser på, kan man også følge med hvor i tanken dronen er, fordi bildet gir lokasjonsdata om seg selv samtidig som man deler informasjonen om hva den finner.

Kornsiloer

Selskapet har også skaffet kontrakter, og ser lyst på fremtiden.

– Blant markeder ser vi inspeksjoner av enorme kornsiloer og slikt som muligheter, forklarte Husteli.

Selskapet benytter Microsofts skytjenester for lagring, og deling av datatjenester – vi har orden i sysakene – forklate Husteli.