Det var her ved Tromsø Lufthavn at den russiske drone-turisten ble observert med blant annet en drone i bagasjen. Foto: Anders Martinsen

Politiet og PST gjennomfører grundige undersøkelser av ulovlig dronemateriale Nok en russisk drone-turist fengslet

En russisk statsborger ble lørdag varetektsfengslet i to uker. Han ble pågrepet etter observasjoner av fotografering ved Tromsø lufthavn, Langnes. Han hadde en mengde fotoutstyr, blant annet en drone.
NTB / Hans O. Torgersen

Mannen ble pågrepet fredag morgen, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding lørdag.

Dette er andre gang denne uken at en russisk statsborger er pågrepet og varetektsfengslet for ulovlig droneflyging i Norge.

Lørdag ettermiddag kom kjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett. Politiet hadde bedt om fire ukers varetekt, men retten kom til at to uker var tilstrekkelig-.

Den siktede mannen er 51 år gammel og ikke bosatt i Norge. Ifølge siktedes egen forklaring hadde han passert inn i Norge fra Russland ved Storskog torsdag, og var på vei til Svalbard, skriver politiet.

– Politiet har tatt beslag i en større mengde fotoutstyr, inkludert en drone og en rekke minnekort, heter det i pressemeldingen.

Den siktede mannen fikk oppnevnt forsvarer fredag og ble framstilt for varetektsfengsling lørdag formiddag. Han er siktet for å ha fløyet drone i Norge i strid med sanksjonsloven.

– Den siktede har erkjent å ha fløyet drone i Norge. Vi kommer til å fortsette med avhør og gjennomgang av beslaget. Av beslaget som vi har gjennomgått har vi blant annet sett bilder fra lufthavnen i Kirkenes og bilder av forsvarets Bell-helikopter. Politiets sikkerhetstjeneste er koblet inn i saken, sier politiadvokat Jacob Bergh.

Kriminaltekniske undersøkelser

Det sentrale for politiet nå er å gjennomgå materialet som er innhentet og starte kriminaltekniske undersøkelser av blant annet dronen som er beslaglagt. Den kan bli sentral i videre etterforskning, også opp mot andre observasjoner i Norge.

  • – Vi jobber intenst med å undersøke blant annet dronen, som det var et minnekort i, sier politiadvokat Bergh til Dronemagasinet.

– Hva slags drone er det?

– Det har vi ikke gått ut med informasjon om.

– Hvor er bildene av forsvarets helikoptre tatt?

– Det vi har sagt om det, er at de ikke er tatt i Tromsø.

I fengslingskjennelsen skriver tingretten at en varetektsfengsling på fire uker som foreslått av påtalemyndigheten anses å være et uforholdsmessig inngrep.

Ikke alvorlig brudd

«…i saken per nå ikke kan ses å ha blitt avdekket et alvorlig brudd på det straffebudet som siktede er siktet for. Det vises her til at det kun foreligger informasjon om at siktede har flydd dronen over Kirkenes.», heter det i kjennelsen.

Tingretten mener at de bildene som politiet har avdekket ikke endrer denne vurderingen.

«Retten bemerker her at bildet siktede har tatt av et militært Bell helikopter ble tatt mens helikopteret fløy rundt Kirkenes flyplass. Det er ikke opplyst for retten at en slik billedtaking er forbudt.», skriver dommeren i kjennelsen.

PST ber folk følge med

PST har fått inn flere tips etter de to drone-pågripelsene i Nord-Norge. De ber folk fortsette å følge med, særlig rundt forsvars- og kraftinstallasjoner.

– Folk i lokalmiljøene er de beste til å se det som er annerledes eller mistenkelig, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Han ber folk om å melde fra hvis de ser noe de mener er mistenkelig, så fort som mulig, til lokalt politi eller til PSTs døgnåpne telefon.