Espen Olsen med DJIs nye FPV-drone, som har opptil 20 minutters flytid og en hastighet på opptil 140 km/t. Kameraet har 4K-oppløsning, tar 60 FPS og har en FOV på 150°.
Foto:Anders Martinsen

Nybegynner på PFV testet DJI-nyheten- Utrolig enkel å fly

Mange var spente på DJIs aller første FPV-drone. Men hvor enkel er den å fly for nybegynnere? Vi fikk med oss en droneentusiast som aldri før har prøvd FPV til å teste den.
Jan Frantzen

Endelig. I dag, 2. mars, lanserte DJI sin FPV-drone. Dette til stor glede for mange tilhengere av droneracing i Norge. Dronemagasinet skaffet seg et eksemplar fra DJI i forkant av lanseringen, og tok den med til Svalbard.

– Dette kan jeg like. Dette har jeg drømt om i lang tid, sier Espen Olsen, som blant annet er styreleder i Spitsbergen Makerspace. Han har god erfaring med droner, blant annet gjennom Sysselmannens dronearbeid, men har aldri prøvd FPV tidligere. Dronemagasinet tilbød han å være en av de første som fikk prøve DJIs ferskeste nyhet ute i Adventdalen på Svalbard.

Espen Olsen med videobrillene på, etter å ha sendt FPV-dronen opp i Adventdalen.

Mens norgesmester Erik Holden og NRKs Eirik Solheim og Jon Krosby testet litt mer avanserte funksjoner på Svalbard, fikk Olsen forsøke seg på nybegynner-modus.

LES OGSÅ: Slik vurderte droneekspertene Erik Holden, Jon Krosby og Eirik Solheim FPV-dronen

Arenaen er den 30 kilometer lange Adventdalen, en av Svalbards største og mest vegetasjonsrike daler. Denne dagen er det snø, kald vind og femten minusgrader, men også sol og usedvanlig vakkert.

– Bildet er krystallklart. Det er som å være på kino, sier Olsen, etter å tatt på seg videobrillene.

Se hele testen her:

Han slår fast at dronen responderer svært bra, på tross av at det er litt flere minusgrader enn det som er oppgitt som anbefalt av produsenten.

Selv om Dronemagasinets utsendte kjenner på kulda, er dette ingenting for en fastboende. Og etter prøveturen har Olsen bare positive ting å si om dronen.

– Det gikk veldig bra og det var veldig spennende å prøve. Den var enkel å fly og jeg er imponert over både bildekvalitet og hvor lett dronen var å manøvrere. Jeg hadde ingen problemer underveis, sier Olsen som fikk testet både nybegynner mode samt sportsmodus.

-Hadde jeg hatt mer tid skulle jeg også testet den i manuell modus. Men det får bli neste gang, dette ga absolutt mersmak og var en utrolig moro måte å fly på, konstaterer Olsen etter prøveturen.

Anbefales til nybegynnere?

-Ja denne kan man fint starte med selv om man ikke har noen erfaring med FPV-flyvning. Det er jeg et levende bevis på. Det gikk jo veldig bra. Lett å starte og lett å fly. Inne i brillene kunne jeg se telemetri-data fra dronen og i tillegg fikk jeg oppdatert med en stor “H” i skjermen som indikerte hvor “hjem” var hvis jeg ikke så mitt hjempunkt. Med litt mer trening kan dette lett bli en favoritt for meg, en utrolig fin følelsen når man opplever at dronen “legger” seg i luften og du får så gode bilder som også er utrolig bra stabilisert direkte, oppsummer Olsen.

Olsen har aldri flydd FPV tidligere, men synes DJI-dronen var god og enkel å bruke.

DJIs nye drone kommer etter at FPV (First Person View) – eller droneracing – er blitt stadig mer populært. Øvelsen innebærer at droner styres i høy hastighet, ofte tett på natur eller konstruksjoner. Piloten får ved hjelp av videobriller en følelse av å sitte om bord i dronen.

Det arrangeres konkurranser og mesterskap i droneracing både nasjonalt og internasjonalt, og regjerende norgesmester er Erik Holden. Hør hans vurderinger av DJIs nye FPV-drone i videoen lenger opp i artikkelen.