Mariah Murray i AVSS, Aerial Vehicle Safety Solutions, viser frem fjernkontrollen som man kan bruke til å utløse fallskjermen dersom automatikken svikter i en nødsituasjon.
Foto:Hans O. Torgersen

Økt sikkerhet med fallskjerm for droner

Flere produsenter av fallskjermer for noen av de største kommersielle dronene var representert på XPOTENTIAL 2023 i Denver. En av dem er kanadiske AVSS.
Hans O. Torgersen

Vi lager fallskjerm-gjenvinningssystemer samt autonome landingssystemer for UAV-er, forteller Mariah Murray, viseadministrerende operativ direktør i AVSS, Aerial Vehicle Safety Solutions, til Dronemagasinet.

– Hvilke droner kan bruke fallskjermene deres?

– Vi bygger våre fallskjermsystemer for en rekke produsenter, inkludert DJI sine M300 og M30.

AVSS holder til i New Brunswick i Ontario, Canada.  Selskapet har 50 autoriserte forhandlere internasjonalt.  

LES OGSÅ: Norsk firma lyser opp verdens største dronemesse

Hvis ikke din drone finnes på listen til AVSS, skal kanadierne klare å ordne det også.

– Vi har integrasjoner der vi i utgangspunktet kan bygge en fallskjerm for et bredt spekter av forskjellige UAV-er.

AVSS tilbyr også noe helt annen enn fallskjermer for nødlanding av droner, nemlig et styrbart fallskjerm-system for levering av pakker.

– Vår nyeste innovasjon er vår UPS. Det er et fullstendig autonomt system. Så du kobler til GPS, dronen starter sitt oppdrag og frigjør en nyttelast som lander innenfor 16 meter av målet.

Flere andre produsenter av fallskjerm for nødlanding av droner, både DJIs Mavic-serie og de store, kommersielle dronene, er fra før av tilgjengelig på det norske markedet gjennom ulike forhandlere.

For Europeiske brukere er bruken av fallskjerm relevant å vurdere for å få redusert bakkerisko. Ved gjennomføring av operasjoner i eksempelvis spesifikk kategori vil dette kunne redusere risikoen ved bruk av fallskjerm, som igjen kan medføre operasjoner i nærheten av tredjepart fordi du bruker tiltak som gjør det mindre farlig ved tap av eksempelvis motorkraft.

På XPONENTIAL i Denver var også Manta Air. Dette israelske selskapet produserer systemer som skal kunne brukes på droner som veier opp til 100 kilo og flyr i opp til 200 kilometer i timen.

LES OGSÅ: Drone med meget gammel teknologi på XPOTENTIAL.