FLYR HØYT: Influensere bor billig og tar ulovlige bilder som postes på sosiale medier og hos norske overnattingssteder. Her franske Benoît Mars eget "blinkskudd" fra Norges mest luftfotograferte fotballbane i Henningsvær, langt høyere enn lovlige 120 meters høyde.
Foto:FAKSIMILE INSTAGRAM

Fotografer og influensere flyr drone i over 400 meters høydeOmfattende ulovlig droneflyvning i Lofoten

Influencere og fotografer bryter dronelover i Lofoten: Flyr over 400 meter over bakken - samtidig bruker overnattingsteder bildene til reklame.
Ole Dag Kvamme

«Quite possibly the best drone shots I’ve ever taken – Henningsvaer you do not disappoint! So glad I have finally checked this his place off my bucket list.»

Dette skrev franskmannen Benoît Mars da han publiserte bildet hans over fotballbanen i Henningsvær med fotballbanen i fjor høst.

Instagram, Facebook og ikke minst på overnattingsstedet florerer de: Vakre bilder fra Lofoten som åpenbart er tatt i høyder over den lovlige grensen på 120 meter. Ved fotballbanen ytterst i Henningsvær står droneflyverne i kø for å få de spektakuære bildene, som gjerne tas i over 400 til 500 meters høyde.

Tips vår reporter Ole Dag Kvamme hvis du har informasjon i saken.

Fakta

Skal du fly kommersielt eller fritid i Lofoten og andre turistmål i Norge, er det regler å følge.

Her er Luftfartstilsynets regler på engelsk.

Her er en annen side med god informasjon om reglene.

 

– Kan ikke sole seg naken lenger

– De siste årene har det vært en eksplosjon av droner i Lofoten. Det er droner over alt. De filmer barn som leker, spiller fotball, de flyr like over hodene våre og filmer inn vinduet, sier Venke Hoff i Henningsvær.

Sånne bilder gir en kompetitiv edge for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Vi som driver rorbuer og steder blir sjelden spurt om bildene. Vi overlater dette til fotografene og byrået.

Lofoten er stadig mer populært turiststed gjennom hele året. Fra hele verden kommer også droneturister med varierende kunnskap om norske regler. Hoff driver kunststedet Kaviarfabrikken, og har sett seg kraftig lei.

– Det går ikke an å legge seg på et øde skjær og sole seg naken lenger. Sånne naturopplevelser er ødelagt. Jeg synes det er noe herk, sier Venke Hoff.

Hun har en rekke ganger ringt både Avinor og Luftfartstilsynet.

– De flyr jo i høyde med småflyene som suser forbi. Ingen skal si jeg ikke har sagt fra, derfor ringer jeg, sier Hoff.

Influenser flyr høyt

Særlig influensere legger stadig ut bilder fra Lofoten på Instagram. Benoît Mars sier han stort sett ikke flyr høyt.

Jeg ønsker ikke være moralpoliti, men tenker at åpne spørsmål til influensere med mange følgere kan få dem til å øke bevisstheten. Det er åpenbart mye ulovlige dronebilder der ute.

– Jeg flyr ikke dronen så lang, for jeg stoler ikke helt på avstanden, og frykter den ikke vil komme tilbake, sier Mars.

Nærmere spørsmål svarer han ikke på.

Like etter nyttår la den amerikanske fotografen og influenseren Nicole Zelkowitz med brukernavnet «avecnicole» ut video og bilder av seg selv og fra naturen tatt med hennes drone.

Nicole Zelkowitz fra Insta

«OOPS, ANTE IKKE»: Influenser Nicole Zelkowitz bodde billig, mot å ta bilder. Hun svarer her at hun ikke kjente høydebegrensningenen. FAKSIMILE INSTAGRAM

På videoen ser man selv skjermen hennes vise at hun flyr i 1423 fot, altså 433 meters høyde.

En bruker på Instagram med navnet «Lilleviklofoten» kommenterer, og spør om hun kjenner til reglene om maks 120 meters høyde. Hun svarer:

«Oops, I did not know! Thank you for informing me for next time ❤️❤️»

Dronemagasinet har kontaktet Zelkowitz, men har ikke fått svar.

«Oops, I did not know! Thank you for informing me for next time ❤️❤️»

LANGT OVER LOVLIG HØYDE: Nicole Zelkowitz viser selv på videoen at hun flyr i 1419 ft over havet, tilsvarende 433 meter. Lovlig høyde er 120 meter. Faksmilie: Instagram

Samarbeider med overnattingssteder

Hun er ikke alene. Nettet er fylt med dronebilder tatt fra stor høyde. De får tonnevis med likes. Videoen fra Zelkowitz ble også delt fra kontoen til Hattvika lodge. Daglig leder Christian Bøe bekrefter at bildene ble tatt av den amerikanske fotografen i samarbeid med dem.

Gjennom et tysk byrå som styrer kontoene deres på sosiale medier, fikk den amerikanske influenserfotografen billig overnatting hos Bøe i Lofoten mot å ta fete bilder.

– Sånne bilder gir en kompetitiv edge for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Vi som driver rorbuer og steder blir sjelden spurt om bildene. Vi overlater dette til fotografene og byrået, sier Bøe.

Han vil ikke oppgi navnet på byrået de samarbeider med.

Han er kjent med at det finnes regelverk om droneflyvning med forbudssoner i nasjonalparker og 5 km fra flyplasser, men sier han forholder seg til fotografens etterleving av reglene.

– Om vi har et ansvar for at bildene som blir lagt på våre sosiale medier er lovlig tatt? Da vil jeg si «ingen kommentar», sier Bøe.

Andre influensere

Ingeborg Sol Fure med brukernavnet «solfure» på Instagram har også postet bilder fra stor høyde. Hun bekrefter at hun samarbeider med overnattingssteder, hun også.

SAMME BANEN: Influenser Ingeborg Sol Fure delte dette bildet på Instagram. FAKSIMILE

Bildet er fra den velkjente fotballbanen i Henningsvær, som fremstår som et bilde tatt i stor høyde. Hun  avviser at hun har tatt bildet.

– Akkurat dette bildet har ikke jeg opphavsretten til. Jeg har bare redigert det. Jeg er klar over reglene for flyving, sier Sol Fure.

Hun viser til andre, som den islandske influenseren Ása Steinars, som i 2022 la ut video av seg og den samme fotballbanen. Filmen er åpenbart skutt i det som etter reglene er for høyt. Filmen har fått mer enn 13.000 likes.

Ása Steinars har 1 millioner følgere. Når Dronemagasinet spør Steinars, sletter hun umiddelbart posten, og skriver:

“Hi Ole, thanks for pointing this out. That’s a mistake by me and I have deleted the post. Have a nice day. Ása”.

Ytterligere spørsmål svarer hun ikke på. På kontoen hennes og samarbeidsprosjekter hun reklamerer før 2024-sesongen og via kontoen Vanlife poster hun likens bilder som denne med fotografen Anthony Rubinstein.

Den norske instagrammeren Jens Andre M. Birkeland postet dette bildet, som fikk 1300 likes for fem uker siden med det samme motivet.

Senest 10. januar publiserte Panagiotis Papaioannou det samme motivet.

– Åpenbart mye ulovlig

Dronemagasinet kontaktet personen bak Lilleviklofoten, Christian Løverås, som kommenterte Nicole Zelkowitz’ video.

– Ja, jeg har lagt igjen kommentarer hos noen influensere. Jeg ønsker ikke være moralpoliti, men tenker at åpne spørsmål til influensere med mange følgere kan få dem til å øke bevisstheten. Det er åpenbart mye ulovlige dronebilder der ute, sier Løverås.

PUSSIG: Christian Løverås har lagt merke til mye ulovlig flyvning i Lofoten. FOTO: Privat

Han leier selv ut bolig på Gimsøya på yttersiden av Lofoten, en halvtime fra Henningsvær.

– Det er pussig hvor mange som vil ta nøyaktig det samme bildet av fotballbanen, og ofte fra ulovlig stor høyde.

Han bekrefter at mange opplever droner som en plage.

– Jeg har prøvd, men vil ikke være blant de idiotene som ødelegger naturopplevelsen for andre. Hvis du er på de kjente toppene, hører du summingen nesten alltid. Selv på Reinebringen har jeg sett folk som venter i kø for å sende opp drone, sier Løverås.

Noen overnattingssteder er også opptatt av å forklare om dronereglene, som Reinefjord, med kjente Reinebringen like ved: “We all know how beautiful Lofoten is and with a drone you can take stunning videos and photos! But please be considerate of the regulations, locals and animals.” skriver stedet på sin egen nettside.