Slik så det ut under et av droneshowene som nederlandske Dronestories laget i 2022.
Foto:Dronestories

Leter etter alternativ til fyrverkeri:Økende interesse for droneshow i Norge

Droneshow i stedet for eller i tillegg til fyrverkeri er ingen fremtidsvisjon, men et marked som venter på tilbydere, ifølge Anders Martinsen i UAS Norway.
Hans O. Torgersen

Allerede for flere år siden kom de første henvendelsene fra både kommuner og eventbyråer til UAS Norway om droneshow. Men da var dette noe som var forbeholdt store, internasjonale arrangementer, forteller daglig leder Anders Martinsen.

– I 2021 og 2022 kom det en endring i forbindelse med pandemien, der folk ikke kunne stå tett sammen og se på fyrverkeri. Man ønsket å skape et nytt, supplerende innhold, sier Martinsen til Dronemagasinet. 

Dyrevernorganisasjon jublet

Før nyttårsaften 2022 var det en ganske opphetet debatt om bruken av fyrverkeri. Hensynet til dyr og fugler, natur, miljø og ressursbruk er blant årsakene til at mange ønsker seg bort fra støyende og forurensende rakettbatterier.  

Dyrevernorganisasjonen Noah jublet over at Oslo droppet det kommunale fyrverkeriet, og ba byens innbyggere følge etter.

– Noah er glad for at Oslo kommune nå tar Noahs oppfordring og avlyser det offentlige fyrverkeriet. I år har vi i tillegg nesten 30.000 mennesker som nettopp har flyktet fra krigen i Ukraina, mange av disse har flyktet sammen med sine familiedyr, sa organisasjonens leder Siri Martinsen i en pressemelding.

67 prosent ønsker droneshow

– Privat fyrverkeri bør forbys, sa NITOs visepresident Kjetil Lein, og fikk støtte fra et stort flertall nasjonal undersøkelse: 

  • 65 prosent er helt enig eller noe enig i at det er riktig å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften.
  • 67 prosent mener kommunalt dronefyrverkeri / lasershow er et bedre alternativ enn vanlig fyrverkeri.

Anders Martinsen i UAS Norway understreker at han ikke tar stilling for eller mot fyrverkeri, men ønsker at droneshow skal bli tilgjengelig i Norge. 

– Droneshow kommer til å bli et supplement til fyrvrkeri. Det har selvfølgelig å gjøre med kostnader, støy, forurensing og hensynet til dyr, sier han. 

Droneshow under feiringen av innsettelsen av Brasils president, Lula da Silva. Foto: Ricardo Stuckert/Kontoret til Brasils president.

De siste månedene har UAS Norway fått fem-seks henvendelser fra kommuner som er på leting etter miljøer som kan tilby droneshow. 

– Dette er ikke en fremtidsvisjon, men her er det et marked. Spørsmålet er hvem som tar opp denne hansken. 

– Vet du om noen i Norge som kan levere droneshow?

– Det er flere miljøer som kikker på dette og vurderer teknologien som er tilgjengelig.

– Hva er din drøm?

– Å få en billett til første forestilling på Hardangervidda, der Oslo-filharmonien setter opp en forestilling med Dovregubbens Hall der et lysshow med dronene inngår omkranset av et snødekket landskap.

Spektakulært

– Det vi har sett av drosneshow er spektakulært. Det er ikke fyrverkeri, men visuelt like flott, sier Lars Fuglevik, seksjonsleder for kultur og kino i Sandefjord kommune, en av kommunene som har tatt kontakt med UAS Norway.  

– Hva med kostnadene? En internasjonal leverandør opererer med en pris på over en million kroner (100.000 dollar) for et show med 200 droner?

– Vi skjønner at det blir veldig kostnadskrevende, men det er viktig for oss å ha sjekket om det er alternativer til det tradisjonelle fyrverkeriet. Da er både droner og andre digitale alternativer interessant.

Innendørs droneshow. Foto: Dronestories.com.

I likhet med andre kommuner har man i Sandefjord finansiert fyrverkeriet nyttårsaften gjennom en dugnad med næringslivet og andre.

– Men det er en grense for hvor mange man klarer å få med på en slik dugnad. Vi tenker at det er helt avgjørende at vi er fremme i skoene og sjekker alternativer, og ser hva som er mulig. Det vil være galt av kommunen å ikke gjøre den jobben og se hva som er de gode alternativene til tradisjonelt fyrverkeri, sier Fuglevik til Dronemagasinet.

Prisen på 100.000 dollar (1.032.000 kroner etter dagens kurs) har Dronemagasinet hentet fra nettsidene til Dronestories.com i Nederland. Dette er startprisen for et show der man bruker 200 droner. Hver drone koster 5000 kroner å bruke. I tillegg kommer blant annet kostnader til lokal produksjon.

Koos Bergmans i Dronestories forteller til oss at de ennå ikke har fått henvendelser fra Norge om droneshow, men det har en annen av de internasjonale leverandørene av droneshow.

– Vi har hatt flere henvendelser fra Norge. Vi har imidlertid ikke levert droneshow ennå, men vil gjerne bringe showene våre til landet ditt hvis det er noen muligheter, skriver Hitomi Uematsu, en av grunnleggerne av Skymagic i Singapore, i en e-post til Dronemagasinet.