FOLKETOMT på Karl Johan. Fotograf Lars Eivind Bones fra Dagbladet dokumenterte dagliglivet i Oslo ved hjelp av drone. - En unik mulighet til å vise perspektiv og sikre historiske bilder vi ellers ikke ser, sa Bones under opptaket.

Oslo står nesten stille under koronakrisen. Slik dokumenteres det med droner

Dronemagasinet ble med to av Norges fremste pressefotografer på jobb med drone. Oppdraget resulterte i mange historiske bilder – og et oppsiktsvekkende funn.
Anders Martinsen og Jan Frantzen

Vanligvis yrer det av mennesker i Oslo sentrum. Til fots, på sykkel og på skateboard. I dag var det stille i gatene. Ubehagelig stille.

JERNBANETORGET. Onsdag 25 mars 2020 kl. 11.30 var det neste folketomt på Jernbanetorget, midt i sentrum av Oslo. DJI Mavic Mini (rød ring) ble brukt av Dagbladets fotograf, Lars Eivind Bones

– På Karl Johan var det folketomt. Det har jeg aldri opplevd før, og det er veldig rart. Man får litt «Armageddon-følelse». En følelse av at det har skjedd noe veldig galt. Og det har det jo, sier Dagbladet-fotograf Lars Eivind Bones.

Her kan du se Dagbladets reportasje etter opptaket.

Droner er den eneste måten å få tatt disse bildene på

I likhet med Aftenpostens fotograf Hans Torgersen var han i dag på jobb for å dokumentere effektene av myndighetens oppfordring om å holde avstand til hverandre, og i stor grad holde seg hjemme.

– Dette er historiske bilder, som kan komme til å dukke opp i Aftenpostens spalter lenge etter at vi er borte, sier Torgersen, etter morgenens oppdrag.

LITEN DRONE – STOR VERDI: Fotojournalist og droneansvarlig i Aftenposten, på jobb med DJI Mavic Mini i sentrum av Oslo. – Bildene jeg får i dag er av historisk betydning og viktig dokumentasjon for Aftenposten, sier Torgersen

Han konstaterer at droner er den eneste måten å få tatt disse bildene på, men understreker at det ikke bare er normal prosedyre å kunne fly innenfor den generelle flyforbudssonen som dekker deler av Oslo Sentrum. For å søke om å fly innenfor EN R-102 må du søke luftfartstilsynet om tillatelse.

– Man kan ikke få dem fra bakken, og det å leie helikopter og fly på dispensasjon i forbudssonen i Oslo vil bli et veldig dyrt og tidkrevende prosjekt.

Dokumenterer samfunnet

Torgersen flydde blant annet i de tomme gatene fra Stortinget og opp mot Slottet, og var godt fornøyd med resultatet.

LITE FOLK. I senturm av Oslo var det få folk langs Karl Johan. Dronen fanger øyeblikket på en unik måte og er bare 8-10 meter over bakken, rett over fotografen som går mens to spottere bidrar til sikkerheten under opptaket. Foto: Hans Torgersen, Aftenposten

– Vi har fått bilder som på en god måte illustrerer hvor lite folk det er, og hvor guffent det er i Oslo sentrum under denne krisen. Vi har fått materiale som også vil være veldig verdifullt for oss i andre sammenhenger, hvor det ikke er krise. Blant annet fantastiske bilder av Nationaltheatret med Oslofjorden i bakgrunnen, forteller han.

HISTORISK DOKUMENTASJON: Mange hadde fulgt Folkehelseinstituttets oppfordring om å holde seg hjemme. Bildet her er tatt utenfor Slottsparken, like ovenfor Karl Johans gate. Foto: Hans Torgersen, Aftenposten

Lars Eivind Bones har jobbet i Dagbladet siden 80-tallet, og koronasituasjonen er unik også for en fotograf med hans erfaring.

– Med tanke på den ekstreme situasjonen vi er i, med koronaviruset som endrer hele samfunnet, er det veldig interessant for oss i Dagbladet å dokumentere om det er noen forskjell på hvordan folk oppfører seg, om det er folk i gatene, om de holder seg i betryggende avstand til hverandre, eller om det ikke er noen endringer. Vi er veldig oppmerksom på at det er en historisk begivenhet. Da gjelder det å tenke litt alternativt, og se det i historisk perspektiv, sier Bones, som i tillegg til Karl Johan, også filmet på Grünerløkka og i Bogstadveien. Her var det oppsiktsvekkende mange mennesker, forteller han.

– Jeg vil nesten gå så langt som å si at det var flere enn det pleier å være. Det er stikk motsatt av det myndighetene forventer av oss, og sånn sett kan man si at det er det som er funnet for min del i dag. Det var stille på Karl Johan, men i bydelene som er litt lenger ut er det yrende liv. Det er overraskende. Jeg trodde det skulle være stille, sier Bones.

Skaper kontekst

Med primært en dronevideo vil Bones nå ta Dagladet-leserne med ut på en reise gjennom Oslos gater i en helt spesiell tid. Han kan fortelle at han bruker drone nesten ukentlig i sin jobb som fotograf.

Droner er alltid et viktig verktøy for oss

– Det dronen kan gjøre er å skape en kontekst. Den gir et bilde av hvor vi er, og hvor ting er i forhold til hverandre. Det er den viktigste årsaken til at jeg bruker den. Dronebilder kan ikke erstatte nærbildene av personlig karakter, men i kombinasjon med sånne bilder er droner geniale, sier han.

Aftenpostens fotograf bruker også drone i mange ulike sammenhenger.

STORTINGET. Stengte hoteller og butikker preget sentrum av Oslo i går, slik kan det bli en stund fremover. Foto: Hans Torgersen, Aftenposten

– Senere i dag skal vi prøve å få dronebilder som illustrerer en sak om grønnsaksbønder som har problemer med å få tilstrekkelig arbeidskraft når de ikke får hentet inn sesongarbeidere fra utlandet. Droner er alltid et viktig verktøy for oss, sier Torgersen.