Signaturbygg i sentrum av Oslo - Hele Norges operahus er normalt godt besøkt også på kvelder. Denne aprildagen er det få som har tatt turen til det spektakulære i Oslo. Her fotografert med DJI Dual Enterprise.
Foto:Hans Torgersen, Aftenposten

På jobb med termisk drone: Slik har du aldri sett Oslo før

Aftenpostens fotojournalist Hans Torgersen har aldri opplevd hovedstaden så stille som nå. Tirsdag kveld var han på jobb med termisk drone for å dokumentere bybildet.
Anders Martinsen og Jan Frantzen

Det er tirsdag kveld før påske, og mange i hovedstaden har tatt ferie. Byens mest kjente møtesteder ville vanligvis vært pakket med mennesker, men i dag er det folketomt. Spikersuppa, Karl Johan, Egertorget og Operataket fremstår slik vi aldri har sett dem før. Og på plass for å dokumentetere det hele – med drone, er Aftenpostens fotojournalist Hans Torgersen.

På jobb på Karl Johan. Aftenpostens dronejournalist, Hans Torgersen fikk store deler av paradegaten i Oslo for seg selv under opptaket under koronakrisen. Foto: Anders Martinsen

– Vi har tatt opptak med termisk kamera, i tillegg til vanlig kamera, og fått dokumentert hvor sjeldent få mennesker det er i Oslo sentrum i disse dagene. Den pågående koronakrisen setter sitt tydelige preg på byen, og det er noe vi jobber med å dokumentere hver dag. Da er droner er fantastisk godt hjelpemiddel, sier Torgersen til Dronemagasinet.

Deler av Karl Johan like ved Stortinget fotografert med termisk kamera. Til høyre i bildet ser man en person som kommer gående. Ellers er det folketomt. Foto: Hans Torgersen, Aftenposten

Torgersen var ute på et lignende oppdrag for et par uker siden, men da i dagslys. Nå er han altså på plass i kveldsmørket med termisk kamera på dronen.

For å fly innenfor restriksjonområdet R-102 i Oslo krever det egen tillatelse fra Luftfartstilsynet. I tillegg er det et krav fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet at du må melde inn bruk av andre sensorer enn foto/film – det gjør du enkelt via denne linken her.

– Med det termiske kameraet får leserne et nytt og spennende innsyn i saken. Det trigger nysgjerrigheten deres på en annen måte enn vanlig foto, sier han.

Droner skaffer deg raskt over sikt. Ved Tøyenparken ga dronen med termisk kamera raskt oversikt over deler av parken – raskt kunne man konstatere at få personer var ute på kveldstur. Foto: Hans Torgersen, Aftenposten

Merkelig følelse

Torgersen slår fast at det i vår digitale tidsalder blir stadig viktigere å visualisere innholdet i de redaksjonelle sakene.

– Vi har forskjellige måter å gjøre det på. Vanlig video og foto har sine begrensninger,  dronefoto gir oss nye muligheter. Bildene fra det termiske kameraet er enda et nytt element, sier fotografen.

Med hjertet for Oslo. Mange har registrert det store hjertet som pryder Radisson Blu Hotel Plaza helt til høyre i bildet. Foto: Hans Torgersen, Aftenposten

Han synes det er en merkelig følelse å gå rundt i Oslo sentrum etter skjenkeforbudet som ble innført i mars, og de generelle tiltakene som er gjort av myndighetene.

– Det er ikke helt folketomt, det kommer en og annen slenger, men det er utrolig stille. Jeg har dels bodd og dels jobbet i denne byen siden 1985, og har aldri opplevd den sånn før, sier Torgersen, før han setter kurs mot kontoret for å se resultatene av kveldens økt.

– Det er først når vi når vi har gjort etterbehandlingen vi vet hvor bra dette er, men at slike bilder gir en merverdi for oss og for leserne, det er det ingen tvil om, sier han.