SUKSESS: Politimester Roxane Kennedy fra Chula Vista i California forteller gjerne om suksessen politiet har hatt med utsending av droner som første-respons på nødmeldinger. Etter fem år er droner i daglig bruk, og sendes ut på 500 oppdrag hver måned.
Foto: Trygve Indrelid, UAS Norway

Flyr 500 oppdrag med droner hver månedPolitidrap førte til californisk dronesuksess

Da politiet i Chula Vista i California drepte en ung, farget mann på gata i 2017, førte et opprør mot politiet til at de satset på droner for å redde liv. Dronene gir raskere oversikt på åsteder.
Ole Dag Kvamme

– Vi har reddet mange liv ved å bruke droner. Det er rart at ikke flere politistasjoner i USA bruker våre metoder, sier en åpenhjertig politimester Roxana Kennedy fra Chula Vista-politiet i intervju med Dronemagasinet.

Fem år har gått siden den raskt voksende byen på grensen til Mexico begynte å bruke droner for å få oversikt over hendelser før politifolk kom til stedet. I dag er programmet en internasjonal suksess, og politimester Roxana Kennedy delte mandag 20. juni sine erfaringer på Interpol-konferansen med UAS Norway i Oslo.

Bakgrunnen var et politidrap, som førte til et opprør mot politiet i 2017.

– Dessverre førte en politihendelse med at en ung mann ble drept. Vi måtte få bedre oversikt over hendelser, erkjente politimester Roxana Kennedy fra Chula Vista Police Department i San Diego.

Se video: Historie om Chula Vistas dronebruk

Les også: Dronene på plass før politibilene

Se også: Chula Vistas egen video om prosjektet sitt

Ekstremt skeptiske politifolk

Diskusjonen i politiet gikk høyt. Egentlig tenkte man å sende sivilkledde politifolk til vanskelige hendelser før politiet rykket inn. Men så overtalte lokale entusiaster i California-byen ledelsen til å sjekke hendelser med droner i stedet.

FØRST PÅ STEDET: Per 23. juni 2022 har droner fra Chula Vista vært først på åstedet 6409 ganger. Kilde https://www.chulavistaca.gov/departments/police-department/programs/uas-drone-program

– Mange politifolk var ekstremt skeptiske: «Å ja, nå skal dere erstatte oss med roboter» var holdningen blant mange. Men da de så fordelene dronene hadde, ble tonen en annen.

I dag er droner i daglig bruk, og begrepet alle snakker om i dag er DFR – drones as first responders, altså droner som første respons.

– Vi hadde ikke penger, så vi brukte et fond vi hadde i politiet og satte i gang. Vi sliter fortsatt med å komme på budsjettet for politiet, sa Kennedy, da hun gjestet Interpol-konferansen i Oslo mandag 20. juni.

Amerikansk organisering

USA har 18.000 politistasjoner. I motsetning til Norge opererer politiet under svært ulike regler fra sted til sted og stat til stat. Politiet i Chula Vista har klart å få lov til å fly lenger enn øye kan se, og på grunn av få høye bygninger og et oversiktlig sentrumsområde, er forholdene gode. Politiet kom også med i et tidlig test-program for droner i det amerikanske luftfartstilsynet Federal Aviation Administration (FAA).

På grunn av FAAs regler, er politiet forpliktet til å ha sivile piloter som håndterer dronene. Dette har politiet løst ved å ha fire innleide drone-folk som tar seg av dronene fra taket hvor de flyr fra. I realiteten er det politifolk, såkalte teleoperatører i politiets kontrollrom som kontrollerer dronene.

– FAA er ikke glade for dette, men vi fant at man måtte ha god politi-forståelse for å bruke dronene riktig. Vi håper å slippe kravene om sivile etter hvert, og spare penger på det, men det er vanskelig å endre reglene, sukker Kennedy.

Viser hvor og hvorfor de flyr

Chula Vista-politiets egne tall viser at man flyr rundt 500 ganger hver måned. Og 24 timer etter hendelsen legger politiet ut informasjon, for at innbyggerne skal vite om deres flygninger, og i stikkordsform hva som skjedde.

FORTELLER: Chula Vista-politiet publiserer hvor de flyr og hvorfor 24 timer etter hver flyvning.

– Vi publiserer rapporter slik at publikum en forståelse av hva vi gjør og hvorfor vi gjør det, sier Kennedy.

Omdømmet er et av de største utfordringene for politiet USA. Etter drapet på George Floyd i Minneapolis i 2020, har mistilliten vokst voldsomt. Behovet for informasjon er enormt. Dette har også rammet politiet i Chula Vista.

Menneskerettighetsorganisasjoner anklager ifølge henne stadig politiet for å misbruke informasjon og bryte rettigheter. Kennedy ramser opp en rekke grupper hun stadig må møte.

Politimester Roxana Kennedy fra Chula Vista-politiet på talerstolen under Interpol-konferansen i Oslo. FOTO: Trygve Indrelid, UAS Norway

– Feiloppfatninger florerer. Vi ønsker for eksempel ikke ansiktsgjenkjenningsprogrammer. Men teknologien kunne vært brukt ved for eksempel å gjenfinne en person med rød tskjorte i en folkemengde. Men det får vi heller ikke, selv om vi ikke har behov for navnet. Det samme gjelder med bilgjenkjenningsmetoder. I dag kan vi bruke dette i noen grad, men vi kan ikke koble dette til registrert eierskap. Men vi kan sjekke for eksempel en blå bil av gitt type, og sjekke om det er andre slike i området, for å kunne finne bilen, sier Kennedy.

Derfor flyr Kennedys droner ikke overvåkingsdroner, og patruljerer heller ikke med dem. De sendes kun ut på konkrete oppdrag ut fra innringninger om hendelser. Teleoperatørene kan lytte på 911-telefoner, hvor telefonsamtalene automatisk kobles til kartprogram, slik at dronen kan sendes rett til riktig sted. Det samme gjelder politibilene, som automatisk får opp stedet mobil- eller fasttelefonen er, og deretter gir kartet den raskeste veien til stedet.

Redder liv

Kennedy viste en drone-film fra Chula Vista, som eksempel på hvordan politiet bruker droner i dag. Hun forteller på amerikansk vis hvordan droner redder liv. Videoen henger over en tilsynelatende ustabil mann, som ser ut til å vifte med en pistol.

FLYR DJI: Chula Vista flyr kinesisk DJI-droner, og er bekymret for at Florida har forbudt slike droner i politiet. Kilde: https://www.chulavistaca.gov/departments/police-department/programs/uas-drone-program/our-drone-s

– Her ser dronen at den ustabile mannen som vifter med en pistol, og vi fryktet at mannen skulle skyte seg, eller andre. Men så viser dronen at han tenner sigaretten med den. Altså var det bare en lighter som så ut som en pistol. Uten drone kunne politiet endt opp med å skyte mannen, sier politimester Roxana Kennedy.

Ifølge henne har dronen hindret en rekke politidrap og ikke minst avverget vanskelige situasjoner.

– Droner er det mest deeskalerende metode som finnes, sier Kennedy.

Flyr kun på dagtid

Kennedy beklager at politiet kun har 281 ansatte, og sier prioriteringene er harde. Det er byen Chula Vista som gir de økonomiske rammene. Politiet har fått penger til personell, men fortsatt må de finansiere dronekjøp gjennom politifond og gaver fra befolkningen.

Manglende finansiering gjør også at politiet kun kan fly på dagtid, innen ordinær arbeidstid. Selv om politiet har droner med infrarød kamera og kunne vært til nytte på kvelden og natten, ser ikke Kennedy foreløpig mulighet til å gjennomføre dette.

Fordi så mange av politiets rammer er delstatsregulert, kan flere andre stater ikke gjøre som Chula Vista. Kennedy viser til Florida, hvor politikerne har bestemt at DJI-droner ikke skal brukes, fordi de er kinesiske.

– Vi har selvsagt programmer for lagring og håndtering av data, som vi har full kontroll på. Men det er så mye manglende forståelse for dette i samfunnet, beklager Kennedy.

Støtte til bruk som bevis

Dataen de samler inn slettes automatisk etter ett år. I drapssaker kan de lagres «for alltid». Dronebilder kan også brukes som bevis, og det etter californisk straffelov 6254F, som sier video og bilder fra hendelser kan bli brukt som bevis.

Andre stater har en annen lovgivning, som hindrer slik bruk.

– Pandemien tok ned farten på arbeidet med å bruke droner, og med skepsisen mot politiet etter George Floyd-drapet, vil det ta tid. Etter fem år er vi fortsatt i begynnelsen av dronebruken. Vi er fortsatt ansett som en test, i et betaprogram, vi lærer hele tiden, og vil fortsette, sier Kennedy.

Mens de først hadde 15 minutters flytid på batteriene, har politiet i dag rundt 35 minutter. Og en ny drone kan automatisk overta oppdraget hvis den første går tom for strøm.

Fallskjerm på alle droner

Man er også ekstremt forsiktig med skader, så nå er alle dronene de bruker utstyrt med fallskjermer, i fall de skulle slutte å virke i lufta.

– Sikkerhet betyr alt her, sier Kennedy, og viser til at de for bare én måned siden fikk gjennomført en undersøkelse, som viste at 74 prosent var fornøyd med drone-jobben Chula Vista-politiet gjør.

Tallene er så ferske at hun fortsatt ikke har rukket å dele dem offentlig.

– Det første jeg gjør når jeg kommer hjem er å lage en pressemelding om dette. 75 prosent anerkjennelse er ikke så høyt som vi ønsker, men i tiden vi lever i er jeg fornøyd per nå.

Kanskje har det også hjulpet at Kennedys folk lever i en svært liberal stat, hvor politiet faktisk også har deltatt i demonstrasjoner, og vist at man står side om side med befolkningen.

– Etter George Floyd marsjerte vi med folk i gatene, sier Kennedy.

Forresten: hun har et prosjekt hun bare må dele: Mens brannbiler i dag kan endre trafikklysene under utrykning, kan ikke politiet det sammen, men:

– Vi ser ut til å komme i mål snart, slik at politibiler i Chula Vista kan endre trafikklysene så de automatisk går fra rød til grønne i retningen politibilen kjører under utrykning, smiler Kennedy.