UTROLIGE SNØMENGDER - nesten helt gjemt mellom brøytekantene kan du skimte Svein Erik Vik, han kjører en av fresene mellom de utrolig bratte snøfonnene på opptil 11 meter. Til venstre kan du skimte driftsleder Pål Arnfinn Haugen fra Agder Fylkeskommune

Rekordmye snø i fjellet – drone viser unikt brøytearbeid

Opptil 11 meter høye brøytekanter og en vegg av is. Det er noe av det som brøytemannskapene på veien mellom Brokke og Suleskard må bryne seg på i år.
Reportasje Anders Martinsen

-Sjelden har vi hatt så store snømengder som i år, det er brøytekanter på opptil 11 meter på veien. Det skaper utfordringer for oss sier Pål Arnfinn Haugen, driftsleder hos Agder Fylkeskommune.

11 METER HØYE BRØYTEKANTER – Driftsleder Pål Arnfinn Haugen hos Agder Fylkeskommune skuer ut over høye brøytekanter og store mengder snø og is. Fortsatt er det lenge til snøen vil forsvinne helt – hvis den i det hele tatt forsvinner før vinteren igjen.

Siden 1 mai har han ledet arbeidet med åpne den vinterstengte veien i fjellene i Setesdal vesthei, et området som har vinterstengt vei på grunn av villrein.

-Det er jo et flott skue å se på, vi forventer mange som vil ta turen når vi åpner på fredag. For brøytemannskapene har det bydd på utfordringer ut over det normale. Vi har hatt to fres og i tillegg måtte bruke gravemaskin for å løsne opp snøen som er blitt til is mange plasser. Da tar det lengre tid.

KREVENDE ARBEID – Fra venstre: Ole Svein Hoslemo, Halvar Kaasa Nomeland og Svein Erik Vik fra Hovden Hytteservice har tilbrakt mange timer i fjellet for å finne veien mot Suleskard

I samarbeid med Agder Fylkeskommune gjennomførte Dronemagsinet et unikt droneopptak tett opptil åpningen av veien. Entreprenørbransjen har over tid økt bruken av droner i sitt arbeid, reportasjen fra Dronemagsinet viser også en annerledes måte å dokumentere arbeide i nærheten av maskiner i arbeid uten at det innebærer økt risiko for involvert personell.

DRONE I ARBEID – Vi brukte både DJI Mavic 2 Enterprise Dual og DJI Phantom 4 til opptakene i fjellet.

HVOR GÅR VEIEN? Ingen lett jobb for brøytemannskapene å finne veien. De sikter etter den hvite kantlinja og kjører på GPS for å finne veien. Heldigvis har de den erfarne driftsledern Pål Arnfinn Haugen som i mange år har vært driftleder i Statens Vegvesen. Nå er veien overtatt av Agder Fylkeskommune.