Kartlegging av skredområdet ble utført av droner gjennom hele redningsoperasjonen og gjorde at letemannskaper kunne mer presist lete etter savnede. Her er dronen fra Nedre Romerike Brann og redning i luften samtidig som politiets Lenoardo AW169 er i luften over skredet. Foto: Anders Martinsen
Foto: Anders Martinsen

Reportasjeserie i Dronemagasinet : Slik ble droner brukt i forbindelse med Gjerdrum-skredet

Droner har spilt en viktig rolle under søk- og redningsarbeidet etter leirskredet i Gjerdrum. Dronemagasinet vil de neste ukene fortelle om dette arbeidet gjennom en serie artikler.
Jan Frantzen

Vi har alle blitt grepet av bildene og historiene fra Gjerdrum de siste ukene. Mange mennesker er berørte av det som er en stor tragedie i den lille kommunen i Viken.

Mange etater har vært involvert i søk- og redningsarbeidet, og droner har vært et essensielt verktøy for flere av dem. Dronemagasinet tok turen til Gjerdrum for å få et innblikk i arbeidet, og for å fortelle historiene bak bildene. Og fra et flysikkerhetsfokus: sette søkelys på hvordan droner kan brukes på innsatsområder hvor også bemannet luftfart som redningshelikopter skal jobbe – uten at det påvirker sikkerheten verken på bakken eller i luften.

Fra venstre: Kenny Åserud og Jonas Amundsen fra Nedre Romerike Brann og redning er to av dronepilotene du vil møte i vår reportasjeserie fra Gjerdrum. Både Åserud og Amundsen har vært dronepiloter i forbindelse med Gjerdrum-skredet som inntraff 30. desember 2020. Foto: Anders Martinsen

Dette er også tema i ukens Dronenytt Live. Meld deg på her

Vi har snakket med brannvesen, politi, dronepiloter og redningsmannskap, i tillegg til noen av de som håndterer dataen. Hvordan jobbes det, hva er utfordringene, hva er resultatene og hvordan brukes dette materialet?

Alt dette kan du lese om i Dronemagasinet de nærmeste to ukene.