Foto:Skjermdump fra spleis.no

Skal brukes til søk og redning: Samlet inn 250.000 til drone til Røde Kors

Etter en storstilt leteaksjon etter en hund, ble det opprettet en spleis for å få kjøpt drone til Geilo Røde Kors. Nå er pengene på plass, og dronen skal brukes i søk- og redningsarbeid.
Jan Frantzen

Det begynte med at hunden Apo forsvant fra en hytte på Geilo nyttårsaften. Det satte i gang en storstilt privat leteaksjon. I et samarbeid med Geilo Røde Kors fikk de frivillige låne en drone med varmesøkende kamera.

Elisabeth Katrine Døskeland.

– Det virket som det tok en stund å få den dronen på plass, og vi syntes det var dumt at ikke Geilo Røde Kors hadde en egen drone med varmesøkende kamera – i et område med så mange hyttebeboere og fastboende. Så vi tenkte vi kunne klare å få samlet inn penger til det. Vi kontaktet dem, og spurte om de var interessert – og de var veldig positive, forteller Elisabeth Katrine Døskeland.

Hun er lege, og selv hyttebeboer i området. Sammen med en venninne, Catharina Troye, opprettet hun en digital innsamlingsaksjon på spleis.no. Formålet var å samle inn penger nok til at Geilo Røde Kors kunne anskaffe seg en egen SAR-drone. Det målet ble oppnådd etter at 682 givere bidro med totalt 252.250 kroner.

Les også: Slik brukes drone i leteaksjoner

 Oppkalles etter hunden

– Det er et kjempeflott engasjement. Og dette er et verktøy vi har savnet, sier leder for Geilo Røde Kors, Marias S. Veslehaug.

– Nå er det på plass retningslinjer for bruk av droner i Røde Kors, og vi har bestemt at vi skal satse på droner og få til et droneteam på Geilo – sannsynligvis i samarbeid med noen av våre nabokorps, forteller han.

Leder for Geilo Røde Kors, Marias S. Veslehaug.

Dronen skal oppkalles etter hunden Apo, som for øvrig ble funnet av turgåere – uten drone – etter 15 dager.

– Pengene vil gå til å kjøpe en DJI Matrice 300 RTK, med varmesøkende kamera. Den vil gi oss mye større sjanse for å finne savnede. Droner er en veldig bra alternativ søkemetode, man kommer seg fort over områder som det tar lang tid for mennesker å gå i, forteller Veslehaug.

Droner er fokusområde

Geilo Røde Kors har flere godkjente dronepiloter som jobber med droner i hverdagen. Veslehaug forteller at korpset har varierte typer oppdrag, og kan ha opptil ti leteaksjoner i løpet av året.

– Det er fantastisk at folk har hatt lyst til å hjelpe oss med å få tak i dette utstyret. Det er en god supplering til det andre utstyret vi har. Droner er et fokusområde for Norges Røde Kors fremover, og det blir nok flere dronegrupper etter hvert, sier han.

Geilo Røde Kors i aksjon på et oppdrag. Foto: Geilo Røde Kors

Elisabeth Døskeland sier hun ikke har så mye peiling på droner, men hun er glad for at et effektivt og verdifullt verktøy kan bidra til å finne savnede mennesker – og kanskje dyr.

– Jeg har vært med på å spleise før, og det er relativt enkelt å opprette en sånn spleis. Jeg tenkte at med så mange hyttebeboere og fastboende kunne vi nå 250.000 hvis alle ga et lite beløp, forteller hun.

Stor giverglede

252.250 kroner fordelt på 682 givere betyr at bidragsyterne i gjennomsnitt har gitt 370 kroner.

– Det er en utrolig oppslutning og en fantastisk giverglede. Det er mye vær og vind og spesielle forhold her, så dette er i alles interesse. Det er også masse hundeeiere her oppe, slik at dronen kan lånes ut til eventuelle søk etter dyr. Så er det viktig for oss alle at redningsmannskapet har best mulig tilgjengelig utstyr, slik at oppdragene deres blir tryggest mulig for alle involverte, forteller Døskeland.