Varmesignaturen av den savnede, idet hun blir funnet av politibetjent og dronepilot Christian Ekra. Kvinnen i 70- årene som det ble søkt etter hadde vært savnet i mer enn 12 timer da politiets drone ble satt inn i søket.
Foto:Politiet

Savnet eldre kvinne funnet av dronepilot: Nå redder droner liv i Norge

- Fantastisk at vi har fått vårt eget eksempel på at droner kan redde liv, sier prosjektleder Jørgen Lunde Ronge i Politiet. Tirsdag ble en savnet kvinne funnet i Mandal ved hjelp av politibetjent Christian Ekra og hans DJI Matrice-drone utstyrt med termisk kamera.
Jan Frantzen

Det var tirsdag ettermiddag at en kvinne ble meldt savnet i Mandal i Lindesnes kommune. Politibetjent og dronepilot Christian Ekra fra Agder politidistrikt ble tilkalt da klokken nærmet seg 17.

Christian Ekra viste i desember 2019 frem noe av kapasiteten som DJI Matrice dronen han ha for politiet. Nå er maskinene til politiet oppgradert til også være utstyrt med varmesøkende kamera. Foto: Hanne Rebecca Nilsen

– Jeg skulle på jobb på operasjonssentralen om kvelden, og rett før vaktskiftet kom det inn melding om denne savnede kvinnen. Jeg har drone med varmesøkende kamera, og ble derfor kalt bort til Mandal. Der fikk jeg i oppgave å søke over et skogs- og fjellområde hvor savnede pleier å gå tur, forteller Ekra.

Han har kun hatt det varmesøkende kameraet i to uker, og omtaler det som et svært effektivt verktøy – som også er krevende å bruke.

– Det er oppvarmede fjell, dyr og letemannskaper i området, så det er krevende arbeid. Jeg sveipte over området på kryss og tvers, og etter tredje batteribytte så jeg en lysende brikke på bakken, som jeg måtte sjekke ut litt ekstra. Jeg tok dronen nærmere, og kunne se konturene av et menneske. På bakken fant jeg en liten lysning i skogen, hvor jeg zoomet inn med kamera, og fikk da bekreftet av pårørende at det var savnede som lå på rygg i ulendt terreng. Letemannskaper hadde gått en rute i nærheten, uten å få øye på henne, forteller politibetjenten.

120 i puls

Bildet tatt av Matrice-dronen når hjelpemannskapene kom til stedet.

Dronen hadde vært i lufta i underkant av en time, og Ekra hadde søkt over et stort område da savnede til slutt ble funnet i live klokken 1915 – til stor glede og lettelse.

Se den unike filmen fra dronen da kvinne ble funnet. Video: Politiet

– Ifølge pulsklokka hadde jeg en puls på 120. Man får litt adrenalin, spesielt idet jeg fikk bekreftet at det var et menneske. Det er en god følelse, og enda litt sterkere siden pårørende var til stede. De hadde naturligvis vært bekymret for om hun var i live.

Politibetjent og dronepilot Christian Ekra i Agder politidistrikt.

Agder er, sammen med Troms og Trøndelag, en del av pilotprosjekt i Politiet, hvor droner testes ut som verktøy over en lengre periode. Ekra mener slike resultater viser at prosjektet er verdifullt.

– Droner med varmesøkende kamera er svært nyttig til denne typen formål. De er effektive i alle typer leteaksjoner. Uten dem er det vanskelig å se noe, spesielt i skogsområder, hvor en savnet gjerne er kledd i samme farger som naturen.

– Hva slags respons får du på dette prosjektet innad i politiet?

– Det er stort sett positivt. Man må dra det litt i gang av og til, for noen glemmer at denne ressursen finnes. Men vi jobber aktivt for å implementere dette i politiarbeidet, sier Ekra.

Første gang i Norge

Politioverbetjent Jørgen Lunde Ronge har fagansvaret for Politiets droneprosjekt. Han forteller at droner har vært med på mange søkeoppdrag tidligere, men dette er første gang dronen er en direkte medvirkende faktor til at personen blir funnet.

– Det er en utrolig fin greie for både oss, dronebransjen generelt, og forhåpentligvis for vedkommende som ble funnet også, sier Lunde Ronge til Dronemagasinet.

– Hva betyr denne hendelsen for droneprosjektet?

– Vi har allerede hatt gode resultater på andre ting, men når vi også kan redde liv med dette verktøyet, begynner svaret å gi seg selv: Droner har definitivt sin plass i politiet. Spesielt med tanke på de relativt beskjedne midlene som har blitt brukt på dette. Vi kan med ganske få ressurser få til veldig gode ting med bruk av droner, som vi ikke hadde mulighet til med vanlige ressurser eller helikopter, sier Lunde Ronge, som opplever at tirsdagens hendelse var et bevis på at droner kan redde liv i Norge.

Se mer av politiets droneprosjekt her

– Vi har vært kjent med det fra utlandet, men det er fantastisk at vi har fått vårt eget eksempel også. Det viser for våre beslutningstakere at dette er noe å satse på.

Hva betyr det for deg personlig?

Politioverbetjent Jørgen Lunde Ronge, som har fagansvaret for Politiets droneprosjekt. Foto: Anders Martinsen

– Det er utrolig morsomt. Det er jo dette vi har drevet med i et par år nå, så det er veldig givende å få så konkrete resultater. Når det er sagt, så er det Agder politidistrikt som har utført denne operasjonen, jeg har bare administrert prosjektet.

Bedre dekning – bedre resultater 

Lunde Ronge forteller at droner gjennom pilotprosjektet brukes på flere politioppdrag i uka. Det er i underkant av 50 operatører fordelt på de tre distriktene, samt Oslo.

– Det er begrenset tidsmessig og geografisk dekning, slik at det er litt tilfeldig hvorvidt det er dronepilot på jobb eller ikke. Det er flere ting som skal klaffe samtidig for at man skal greie å komme seg tidsnok ut på et oppdrag. I dette tilfellet klaffet det på alle punkter. Det viser at dersom vi hadde hatt enda bedre dekning, hadde vi kunnet levere enda bedre resultater, sier han.

LES OGSÅ: Slik er Politiets droneprosjekt 

Prosjektet har en kostnadsramme på 2 millioner, og investeringen gjøres trinnvis. Den termiske sensoren på Matrice-dronen i Agder, ble tatt i bruk for bare et par uker siden.

Prosjektet er i rute

Droneprosjektet skal i utgangspunktet evalueres høsten 2020, men på grunn av koronasituasjonen kan fristene bli flyttet. Lunde Ronge føler uansett at prosjektet er i rute. Målet er å bygge ut prosjektet til å innbefatte ytterligere politidistrikt.

– Koronasituasjonen gir oss noen utfordringer, men vi er i ferd med å få et bra beslutningsgrunnlag. Vi har vært med på mange ulike oppdrag og fått en forståelse av hva dette krever av ressurser, både med hensyn til materiell og personell. Vi begynner å få den kunnskapen som trengs for å vurdere om prosjektet kan videreføres, sier politioverbetjenten.