Sikker integrering av droner. Anders Kirsebom, Adm direktør Avinor Flysikring AS
Foto:Fredrik Naumann

– Droner er en kjempebekymring for piloter

Adm. dir. i Avinor flysikring snakket om sikker integrering av droner under UNC-konferansen. Og ble imponert over ny karttjeneste fra UAS Norway.
Jan Frantzen

– Det er utfordrende når vi får rapporter fra et av de store flyselskapene om at et fly på vei ut fra Gardermoen flyr under en drone, sier administrerende direktør i Avinor flysikring A/S, Anders Kirsebom. 

– Droner er en kjempebekymring for piloter. Det er klart de skvetter når de flyr under en drone. Det er farlige situasjoner som vi må prøve for enhver pris.  

Fredag holdt Kirsebom foredrag på UNC om sikker integrering av droner, til stor interesse fra et nesten fullsatt auditorium i Telenor Expo.  

– «Bird strikes» har vært en bekymring for luftfarten i årevis, nå er det store droner, og det er klart det uroer både oss og flyselskapene.  Man ser dem ikke fra flytårnet, sier han.  

Når Kirsebom snakker med oss etter foredraget, sier han at Avinor ble overrasket over hvor kjapt og sterkt dronens inntreden kom. Han mener også at politiet ikke var helt forberedt på dette.  

– Men nå opplever vi i stadig større grad at vi samarbeider godt med politi og luftfartstilsyn. Ringer man fra tårnet etter å ha sett en drone, så rykker politiet rett ut. Det så vi nettopp eksempel på i Tromsø.  

Kirsebom sier også at Avinor planlegger en del kampanjer fremover, for å oppfordre til å tenke sikkerhet.  – Vi skal sikkert klare å treffe de 1100 UASN-medlemmene I Norge, men å treffe resten er en utfordring, sier han.  

Etter Kirseboms foredrag, lanserte Jostein Torvaldsen i Asplan Viak og Anders Martinsen i UAS Norway sin nye kartløsning, «Safe to Fly».   

NY KARTLØSNING FOR DRONEPILOTER
Jostein Thorvaldsen

Denne skal sammenfatte en mengde relevant informasjon for droneoperatører, for eksempel værmeldinger, luftfartshindre, eiendomsgrenser, barnehager, skoler, flyplasser, restriksjonsområder, NOTAM, og så videre.  Denne tjenesten oppdateres live og skal dermed kunne gi fersk informasjon til droneoperatører til enhver tid.  

Anders Martinsen

Kirsebom sa han var imponert over løsningen.  

– Vi laget en kartløsning selv også, etter tips fra bransjen, men det er ikke en live-greie som dette er. Her har UAS Norway tatt det et skritt videre og lagt på mer info. Men akkurat nå treffer dette først og fremst UAS Norways medlemmer, denne løsningen bør gjøres tilgjengelig for andre. Så får vi snakke om finansiering en annen gang.  

– Du sa på scenen at du ville ta en prat på kammerset om et potensielt samarbeid, er det noe du forplikter deg til?  

– Ja, absolutt. Den praten skal vi ta initiativ til, sier Kirsebom.