Siste forberedelser før Rådyrdugnaden 2024

I år skal flere hundre rådyrkalver reddes fra slåmaskinen ved hjelp av droner. Tirsdag arrangeres sist kurs før sesongen starter.
Erfan Shaerzadeh, ChatGPT

Som en oppfølger til fjorårets vellykkede nasjonale dronedugnad for å redde rådyrkalver, arrangeres det i år en ny dugnad med start i våren 2024. For å ruste frivillige med nødvendige ferdigheter, avholdes det siste kurset i praktisk flyvning 7. mai på Gjeterud Gård i Mysen kl. 12-15.

Gjennom vinteren har opp mot 100 deltakere vært innom gratis kurset som har vært arrangert i samarbeid med Indre Østfold kommune og med bidrag fra Luftfartstilsynet, Avinor og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Kurset i neste uke er en viktig del av forbredelsene til årets sesong som starter ofte tidlig i juni. Det vil gi deltakerne en dypere forståelse i praktisk bruk for hvordan man bruker droner til å lokalisere og beskytte rådyrkalver under den kritiske slåtten. Kurset dekker både teoretisk og praktisk opplæring, inkludert bruk av termisk kamerateknologi og effektive søkestrategier i felt. For å redde rådyrkalvene er termisk sensor som fanger opp varmen fra dyret helt avgjørende.

Dugnaden har tidligere vist seg å være en effektiv måte å redusere dødeligheten blant rådyrkalver, som ofte faller offer for landbruksmaskiner under slåtten. Med den opplæringen som tilbys, kan deltakere fra hele landet bidra mer effektivt under årets dugnad. I fjor ble det funnet over 500 rådyrkalver over hele landet, fordelt på nær 30 grupper.

Ennå ikke meldt deg på årets rådyrdugnad?

Meld deg på kurset HER

Meld din gruppe på årets rådyrdugnad HER