Kart over lufthavnens sikkerhetssoner og dronerestriksjoner. Illustrasjon: Avinor

Skal du fly drone i nærheten av Trondheim lufthavn? Her er dronereglene

Her er dronereglene som gjelder nær Trondheim lufthavn - Vi gir deg tipsene for trygg og sikker flyvning.
Tina Depui Martinsen, ChatGPT

Trondheim, med sitt vakre landskap og unike lysforhold, er et attraktivt område for droneflyvning. Imidlertid krever nærheten til Trondheim lufthavn at droneoperatører tar ekstra forholdsregler og følger strenge regler. Her er de fullstendige dronereglene for Trondheim lufthavn.

 

Vil du vite mer om de nasjonale dronereglene? Les de HER

 

Bruk kartløsningen Safetofly.no for å se annen viktig informasjon før din flyvning!

 

LES OGSÅ– Registrer alle droneflyvningene dine, uansett hvor du skal fly

 

1. Flyvning i kontrollert luftrom

Innenfor en radius på 5 km fra Trondheim lufthavn er det forbudt å fly droner uten godkjenning fra luftfartsmyndighetene. Dette kontrollsenteret dekker et stort område, og all droneaktivitet må koordineres for å unngå konflikter med flytrafikken.

2. Maksimal flyhøyde

Du må aldri fly dronen høyere enn 120 meter over bakken. Denne høydebegrensningen er satt for å unngå kollisjoner med lavtflygende fly, noe som kan skape farlige situasjoner.

3. Forbudte soner

Visse områder rundt flyplassen er helt forbudt for droneflyvning. Dette inkluderer start- og landingsbanene samt tilstøtende områder som er kritiske for flyplassens operasjoner. Det er viktig å sette seg inn i disse sonene før du planlegger å fly.

4. Bruk av Ninox Drone-appen

Last ned Ninox Drone-appen til mobiltelefon eller nettbrett, eller bruk web-versjonen. Sørg for å ha en autentiseringsapp som Microsoft Authenticator for to-faktors autentisering. Flyging og godkjennelse gis i to steg:

5. Plan for flyging

Før du starter en flyvning, må du sende inn en flygeplan for godkjennelse. Dette inkluderer:

  • Ønsket lokasjon for flyging
  • Avgangstid, varighet og høyde
  • Kontaktinformasjon i tilfelle rask kontakt er nødvendig

Flygeplanen må sendes inn i god tid, men vil ikke kunne godkjennes før det er 60 minutter til flyging.

6. Avgang

Operatøren skal etterspørre avgang i appen når flyging skal starte og avvente godkjennelse. Under flyvningen må operatøren følge med på telefonen for advarsler eller anmodninger om å lande. Operatøren skal også avslutte sin plan når flyvningen er avsluttet.

7. Alternativ kontaktinformasjon og lokale rutiner for Værnes kontrolltårn

Værnes kontrolltårn har sine egne prosedyrer og rutiner. Dette er det Avinor trenger av informasjon:

For informasjon om droneflyging, kontakt lufthavnens myndigheter. Illustrasjon: Avinor

Kontaktdetaljer: E-post: twr.vaernes@avinor.no

Operatører skal senest kl. 13:00 dagen før, og senest fredag for ønske om flyging søndag, ta kontakt med twr.vaernes@avinor.no med følgende opplysninger:

  • Ønsket sted for flygingen
  • Varighet på flygingen
  • Navn på operatør
  • Telefonnummer du kan nås på til enhver tid under flygingen i fall flygingen må avsluttes

Det gjøres deretter en vurdering opp mot annen trafikk i området. En tillatelse gis dersom trafikken for øvrig tillater det. Vær oppmerksom på at utenom tårnets åpningstid kan tillatelse ikke gis. Du er selv ansvarlig for å fly iht. forskriften og ellers følge mottatte instruksjoner.

Ved å følge disse retningslinjene og bruke hjelpemidler som Ninox Drone-appen, bidrar du til en tryggere himmel over Trondheim og sikrer at både droneflyvning og kommersiell flytrafikk kan sameksistere uten problemer. For mer informasjon om spesifikke regler og hvordan du kan søke om nødvendige tillatelser, kan du lese den fullstendige guiden her.

Fly sikkert og nyt de fantastiske utsiktene Trondheim har å tilby, men alltid med respekt for reglene og andre i luften!