Lovise Skogland er en av de frivillige som de siste dagene har båret rådyrkalver i sikkerhet.
Foto:Knut Ivar Skogland / Tysvær jeger- og fiskeforening

Skal du håndtere rådyrkalver under rådyrdugnaden? Her er tipsene

Flere enn 100 frivillige har meldt seg til å hjelpe til under Rådyrdugnaden. Her er noen gode tips for å sikre dyrenes beste når du er med som frivillig.
Hans O. Torgersen

Dronemagasinet har bedt en autoritet på området, viltforvalter Pål Sindre Svae i Indre Østfold kommune, om en liste med råd til de frivillige.

  1. Bruk hansker
  2. Ikke hold rådyrkalvene inntil kroppen. Dette er fordi  man skal avsette minst mulig lukt på dyrene.
  3. Bær dem forsiktig, men kontrollert og fast.
  4. Vurder å bruke en bag/handlenett eller lignende for å skjerme kalven. Det er viktig at bagen/handlenettet ikke lukter mye.
  5. Planlegg hvor killingen skal flyttes før aksjonen er i gang.
  6. Bruk om mulig dyrekyndige folk til å bære rådyrkalvene.

Rådyrdugnaden dreier seg om å bruke droner med varmesøkende kamera til å finne rådyrkalver ute i gressengene før bøndene går i gang med førsteslåtten. 

Les også – mer enn 100 frivillige har meldt seg på årets dugnad

Rådyrkalvene ligger ute i gresset fordi moren deres har gjemt dem der slik at ikke rovdyr skal finne dem. Instinktet til kalvene er å bli liggende, selv om et menneske eller en slåmaskin med dødelige kniver nærmer seg. 

Bruk av plasthansker er en av flere gode måter du kan sikre at dyret ikke blir preget av menneskelukt når du håndterer rådyrkalver under rådyrdugnaden. Dyrenes beste skal ivaretaes. Foto: Anders Martinsen

Rådyrkjeene ligger helt stille i enga, slik moren har fortalt dem, til de er nærmere fire uker. FOTO: Anders Martinsen

– Det er dessverre veldig mange rådyrlam som går med i slåtten. Jeg vil estimere rundt 10.000. Det kan hende tallet er høyere, men jeg tror neppe det er særlig lavere, har Vidar Holthe, utmarkrådgiver i Norges Skogeierforbund og en nestor innen norsk viltforvaltning, tidligere fortalt til Dronemagasinet. 

Problemet med rådyrkalver som blir drept av slåmaskinene har økt etter hvert som den første gresslåtten, altså førsteslåtten, har kommet tidligere og tidligere. Dermed sammenfaller det i tid med rådyrenes kalving.