Vern Sallee fra Chula Vista Police Department demonstrerer Skydio 2 sitt antikollisjonssystem
Foto:Hanne Rebecca Nilsen (alle)

Skydio 2 – verdens smarteste drone?

Under UNC i år fikk jeg mulighet til å teste den nye Skydio 2. Vern Sallee fra Chula Vista Police Department i California hadde med dronen for å vise hva de bruker den til.
Robert Dreier Holand

Første inntrykk

Dette er en drone som sannsynligvis vil kunne konkurrere direkte mot DJI sine hoved-droner i semiproff markedet, dvs DJI Mavic 2 og DJI Phantom 4. Byggmessig virker den meget solid og har et spennende design. Denne dronen virker mye mer robust enn DJI sine droner, og vil antakelig kunne takle støt og harde landinger på en mye bedre måte. 

Politiet i Chula Vista bruker Skydio 2 i politioppdrag

Den har mange kameraer som fungerer som sensorer for autonom flyvning. Det er totalt 7 kameraer (6 posisisjonskameraer og 1 hovekamera) der alle har 4k oppløsning, og kameraene lager en slag “dome” rundt dronen som hindrer den i å fly inn i ting og som gjør den mer manøvrerbar med tanke på en del autonome funksjoner. Det virker som de har fokusert i stor grad på å få denne dronen til å være enkel å fly, med mye hjelp til tracking og å hindre “påkjørsler”. 

Det at den ikke er sammenleggbar gjør at kameraene er kalibrert på en mye bedre måte enn hva DJI sine droner er, noe som gir en mye bedre autonom flyvning. Spesielt tracking og follow mode er meget imponerende. 

Mitt inntrykk etter å ha sett den og holdt i den, er at dette er en drone som retter seg mot sport og action markedet, samt kanskje politi og SAR. Det blir spennende å se nærmere på hvordan den fungerer i praksis. 

Controller og app

Vern Sallee fra Chula Vista Police Department i California har med dronen til Norge, og jeg får bli med for å teste den. Controlleren er god å holde i og det er lett å sette den sammen med en ipad. Vi kobler opp til dronen og jeg tar en titt på appen og litt innstillinger. Den er litt annerledes enn jeg er vant til og må lete litt for å finne funksjoner og innstillinger. Det er mulig å fly med en gang, og den er ganske intuitiv. Det er fokus på “tracking” og automatiske funksjoner, mens innstillinger til kamera og slik er litt mer kronglete å finne. 

Flyveegenskaper

Siden mye er lagt opp til automatikk, var det ikke bare å starte dronen med controlleren. Den ville gjøre det via appen, men så snart jeg fikk fikset det i innstillinger har jeg full kontroll fra spakene. Skydio 2 er meget lettflydd, den reagerer kjapt og virker trygg i lufta. Det er mye automatikk i dronen, og den lager en slags “dome” rundt seg som hindrer den i å kollidere. Vern Sallee var veldig ivrig i å vise dette, og gikk rett mot dronen for å demonstrere. Se video under.

Dronen følger nøye med på personen i follow mode. Foto: Hanne Rebecca Nilsen

Noe av det som imponerte meg mest er tracking og follow mode. Den klarte å skille ut 1 person blant 5 – 6 forskjellige (som er ganske likt kledd) og følge personen når den beveger seg og løper rundt. Denne follow-mode er mye mer jevn og sikker enn de som finnes på DJI sine droner, og her kunne jeg faktisk turt å sykle en tur med dronen “på slep”. De markedsfører dronen som “kræsj-sikker” og jeg tror nok det stemmer med visse forbehold. Tynne, “nakne” grener på norske vintertrær og ledninger vil nok fortsatt kunne være en utfordring. Men hvis man tar hensyn til dette, vil man kunne gjøre mye spennende med denne drona. Flytiden er max 23 minutter, men i praksis ligger den nok rundt 20-21 i den temperaturen vi testet i. 

Kamera

For meg som fotograf må jeg nok si at jeg ikke er så opptatt av automatiske flyvninger, men heller hva kameraet leverer. Jeg kan velge mellom 4:3 eller 16:9, både for bilder og film. Sensoren er en Sony IMX577 sensor med 1/2,3” 12,3MP CMOS. Med en 20mm linse vil det si at den har en fast brennvidde på 35mm i bruk. 

Bilder

Bildene er i 12 MP og jeg kan velge mellom HDR i JPG eller enkeltbilder i DNG. Jeg må si at her er ikke dronen på høyde med det konkurrenten leverer, og jeg synes ikke bildene er bra nok for profesjonelt bruk. De kan sammenlignes litt med Mavic 2 Zoom, men ikke helt. De har mindre dypde og skarphet. 

Video

Video er derimot mye bedre. Den leverer 4k HDR i H264/H265. Det er god dybde i videofilene, med bra detaljer i både høylys og mørke. Jeg synes det er litt “varme” bilder, men det kan jeg overstyre manuelt om ønskelig. Framerate og innstillinger er lagt opp til amerikansk standard, men kan hende de åpner opp for mer internasjonale standarder etterhvert. Jeg vil si at dette er ikke langt unna det som DJI leverer på sine tilsvarende droner, og du skal virkelig gå inn i titte på detaljer for å kunne skille dem. 

Sammenligning Skydio 2 og Mavic 2 Pro

Pris og størrelse ganske lik på disse dronene, men jeg opplever at de retter seg mot to forskjellige målgrupper. Skydio er mer mot sport, der det er lagt stor fokus på automatikk og software for tracking. Mavic er rettet mer mot foto og film, og er fortsatt hakket bedre enn Skydio på dette.

Min konklusjon

Skydio 2 har en pris på 999 dollar for dronen, 199 dollar for controller og 199 dollar for Skydio Beacon. Det er samme prisnivå som Mavic 2, og prisen spiller derfor ikke en rolle i hva jeg anbefaler. Skydio 2 er bedre på tracking og autonomi. Jeg vil faktisk anbefale denne for sport og nybegynnere. Den vil også være spesielt godt egnet til f. eks. politi og SAR oppdrag. Noe av grunnen til det er at med 6 kameraer for å tracke omgivelse gir det mange muligheter i trange og uoversiktlige situasjoner. Det er god kvalitet på video, men dårligere på stillbilder. 

Her kommer det ann på bruk og formål. Som sportentusiast, eller der man er mer ute etter autonomi og tracking er dette et mye bedre valg. Er du ute etter en kameradrone og er opptatt av best kvalitet på video og bilder, vil jeg fortsatt anbefale DJI sin Mavic 2 Pro/zoom. 

Hadde den vært IP44 godkjent (fly i regnvær) og med infrarødt kamera hadde dette vært den perfekte drone for politi og SAR. For Vern Sallee som jobber i tørre California vil jeg påstå at dette er en perfekt drone for den type bruk, men i Norge er det nok fortsatt Matrice som gjelder.