Dette er gamle Lundsbroa i Kristiansand, bildet er tatt med en Mavic. "Her er innstillingene pushet til det ytterste. Det ble litt blanding i himmelen ved å skru innstillingene så hardt, men med en god neve støyreduksjon og en usaklig mengde grain til slutt, er jeg fornøyd med dette", sier Kiplesund.
Foto: Amodei Visual (alle bilder)

Slik tar du gode dronebilder!

Fotograf og cinematograf Jonas Kiplesund gir deg fem tips for gode dronebilder - og fem tips for redigering.
UAS Norway

Jonas C. E. Kiplesund jobber som cinematograf, fotograf og klipper i AmodeiVisual i Kristiansand. Han har snaue syv år i bransjen og har de siste fire årene vært deleier og drifter av film- og fotostudioet Glassbua Studio. I mars står han på scenen under Bedre Fly(t)-konferansen for å snakke om droner i filmverden, men allerede nå deler han noen gode foto- og redigeringstips med Dronemagasinets lesere:

Jonas Kiplesund i AmodeiVisual

5 tips til gode dronebilder:

  1.  “Skyt” i RAW. Da får du mer å jobbe med i etterkant. På grunn av en heftig komprimerings-algoritme er det lite å hente ut av JPEG-bilder.
  2.  Eksponer for det lyseste i bildet. Det er enklere å hente ut informasjon fra undereksponerte deler enn overeksponerte.
  3. Eksperimenter med høyder og vinkler. Det er utrolig hvor mye et par høyde/bredde-meter kan gjøre for en bedre komposisjon.
  4. Pek kamera nedover. Det er en uskreven norm blant noen at man skal på død og liv ha med horisonten. Noe av det mest interessante er “Gudeperspektivet”
  5. Eksperimenter med bracketing og HDR.  Dette går litt på de to første. Bracketing tilsier at man kan ta tre eller flere bilder etter hverandre med forskjellige eksponeringer. I bildebehandlingsprogrammet kan man i etterkant «merge» disse bildene sammen til en eksponering med stort hoderom i både skygger og høylys.

Fra Dhaka i Bangladesh. Jeg var i Bangladesh på en jobbreise i 2019, og rett ved siden av hvor vi filmet, stod disse mursteinverkene. Her har jeg emulert en 35mm look like Kodak. Her er også sortnivået kuttet ca. 10% for å roe ned skyggene.  Bildet er tatt med en Mavic Pro

5 tips til redigering:

  1. Rett opp horisonten. Det er stor sannsynlighet for at gimbalen til kamera ikke er 100% kalibrert. Dette gjør at det kan være noe tilt på aksene, og vises som skeiv horisont.
  2. Optisk kompensasjon er din venn. Dette gjelder for all optikk, og vil si at alle objektiver har sin egen karakteristiske “look”, denne vil man kanskje endre på for å få et “renere” bilde.
  3. Graderte og lokale filtere er praktiske og rett og slett et must for å steppe opp redigeringen din
  4. Med mindre du er fotojournalist, så er det veldig lov til å endre på detaljene i bildene. Et av de verktøyene som får kjørt seg mest er clone stamp og content aware. Bilder forteller en historie, men ikke alle historier trenger å være sanne.
  5. Det finnes mange rette svar, men ikke alle funker nødvendigvis for deg. Som en ufaglært, autodidakt fotograf, er jeg stor forkjemper for eksperimentering, prøving og feiling. Man blir ikke Warhol over natta, og det er greit.

Tatt på Hovden. Dette er det mest klassisk redigerte bildet. Blåfarger er boostet, og fargemetningen er noe økt. Det ligger en liten vignett på, og teksturen er økt noe. Tatt med Phantom 4 Pro.