Slutt på flyforbud

LT og Avinor har blitt enige. Nå kan du igjen fly nærmere enn 5 km fra lufthavnen, forutsatt tillatelse fra lufttrafikktjenesten.
Reportasje: Anders Martinsen

I slutten av januar mnd ble UAS Norway ved en tilfeldighet kjent med at Avinor i praksis ga samtlige drone-operatører et flyforbud innenfor 5 km fra lufthavner hvor Avinor Flysikring hadde ansvaret.

Saken ble umiddelbart tatt opp med Avinor, Luftfartstilsynet og videre inn til Samferdselsdepartementet. Det gav raskt resultater, sier daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen
– Vi er glade for at både Avinor og Luftfartstilsynet på utrolig 9 dager kom frem til en prosedyre som nå er sendt ut til samtlige lufthavner hvor Avinor Flysikring har ansvaret. Det betyr at så lenge du har fått tillatelse fra lufttrafikktjenesten kan du fly nærmere enn 5 km fra lufthavnen. Får våre medlemmer har det vært svært uheldig og ført til direkte økonomisk tap for enkelte operatører som ikke har fått gjennomført oppdrag så lenge forbudet varte, men nå ser vi fremover og håper at Avinor forstår at de må involvere UAS Norway og bransjen hvis de igjen har planer å innføre restriksjoner, begrensninger eller andre tiltak som har direkte konsekvens for vår næringsvirksomhet.

Vi er innstilt på å bidra positivt ovenfor både LT og Avinor for at droner bruker på en sikker og fornuftig måte, også innenfor 5 km fra lufthavnen. Derfor er vi også godt tilfreds med at en ny prosedyre er laget og gjeldende for alle lufthavner, sier Anders Martinsen

Hele saken kan du lese i Dronemagasinet som kommer ut i posten i løpet av de nærmeste dagene.