Under ekstreme temperaturer på Svalbard ble batteripakken fra EcoFlow testet. Og den leverte over all forventning.
Foto:Skjermdump/Video Anders Martinsen

Stresstestet batteripakke til dronelading: – Det kjennes rart å reise uten

For dronepiloter som skal fly lenge er behovet for pålitelig strømforsyning essensielt for å få ladet batteriene. Vi har stresstestet en EcoFlow batteripakke over lengre tid og konklusjonen er entydig. Dette er et "must have" for dronepiloter på farten.
Petter Emil Wikøren

– Jeg tok ut EcoFlow batteripakken den 28. februar i 30 minusgrader på Svalbard. Da hadde batteripakken vært i transit med båt i fjorten dager og da den ankom brygga i Longyearbyen var det midt i den kaldeste perioden. Like vel fungerte batteripakken utmerket, sier daglig leder i UAS NORWAY, Anders Martinsen.

Martinsen hadde med seg batteripakken på en lengre tur til Svalbard. Under til dels ekstreme forhold, langt fra stikkontakter og strømuttak hadde han stadig behov for å lade mobiltelefon, ulike dronebatterier og for å holde varmen i teltet. Delta Pro modellen fra EcoFlow var eneste kilde til strøm ute i isødet.

-For å si det mildt gjorde vi alt vi kunne for å utsette batteripakken for vond og vanskelig belastning. Vi opplevde at det tåler det meste av belastning og langvarig bruk borte fra stikkontakten. Vi brukte den til å lade en rekke ulike batterier til de vanligste dronene og mobiltelefoner, men også for å kjøre en varmer for å holde temperaturen i teltet. Vi fraktet den rundt på en slede trukket av snøscooter. Batteripakken har helt klart en stor verdi for dronepiloten på farta, sier Martinsen.

Batteripakker leveres i flere størrelser og av flere produsenter. Denne saken er ikke en test av et spesielt produkt, men mer en test av den teknologien som nå foreligger. Der det tidligere var invertere i bilen eller aggregat som var løsningen, er det nå helt klart at batteripakker har overtatt mye av markedet. Martinsen sier han allerede synes det er underlig å skulle pakke sekken uten.

-De siste årene har slike batteripakker blitt etablerte på markedet og uavhengig av merke kan jeg si at jeg er nå helt avhengig av å ha med en slik på tur. Det kjennes rart å reise uten, sier dronefotograf Martinsen.

Batteripakken fra EcoFlow ble ikke bare brukt til lading av diverse utstyr og droner. Den gav også strøm nok for å drive oppvarmer av teltet under turen til Svalbard. Ute var det minus 30 grader. FOTO: Skjermdump/video Anders Martinsen.

Imponert over kapasiteten

På tross av krevende værforhold, lave temperaturer og langt mellom hver opplading av batteripakken, leverte produktet i stor grad.

-Vi testet alt fra små dronebatterier til de vanligste mindre dronene og til større batterier. Kort og godt hele spekteret av de vanligste dronebatteriene i bruk i dag. Det var interessant å se hvordan batteripakken tålte ekstrem kulde i dagesvis, sier Martinsen.

Produsenten av produktet Martinsen hadde med til Svalbard var lovet å lade batteriene fra 0 til 80 % på under en time. I 30 minusgrader klarte batteripakken å lade fra 0 til 38 % på 45 minutter. Det er Martinsen imponert av med tanke på den ekstreme kulden.

-Jeg er imponert over kapasiteten på vår modell og den løste mange problemer for oss på tur. Jeg liker spesielt godt at den kan lade mange enheter samtidig ettersom den er utstyrt med flere uttak.

Perfekt til dronefotografen på farta

Dronepiloter er avhengige av strøm for å fly sine droner og ta fantastiske bilder og videoer fra luften. En typisk droneflyvning krever at batteriet varer i en begrenset periode, vanligvis mellom 15 og 30 minutter, avhengig av dronemodellen og bruken. Dette begrensede tidsvinduet kan være en utfordring for dronepiloter som ønsker å utforske større områder eller filme lengre sekvenser. Mangelen på strøm i felten begrenser pilotens frihet og kan ødelegge muligheten for å fange viktige øyeblikk.

-Batteripakker er sinnsykt praktisk. Alle ønsker strøm og batteripakker er min absolutte anbefaling dersom man har et behov for lading på farten. Det har blitt et helt naturlig ekstrautstyr for meg og jeg mener batteripakker vil passe for dronepiloter som driver med takinspeksjon, boligfoto eller linjeinspeksjoner.

Prisnivået på batteripakker varierer i takt med størrelse og kapasitet. Det finnes på markedet små modeller som egner seg perfekt til transport og som ikke veier stort, til større batteripakker med stor kapasitet. Martinsen oppfordrer dronepiloter med strømbehov om å kartlegge hva de trenger og velge den modellen som passer deres bruk best.

– Man må se på det samlede strømbehovet man har og velge batteripakke utifra det. De minste batteripakken passer i sekken og er perfekt til lading av batterier til små og mellomstore droner. Har man større behov må man kanskje kikke på de kraftigere modellene. Og så er det verd å huske at om man har veldig store strømbehov, så kan flere av produsentenes modeller seriekobles for å gi økt kapasitet, sier Martinsen og legger til:

-Med en batteripakke slipper man å skaffe seg så mange løse dronebatterier. Batteripakker er uvurderlige for dronepiloter, jeg har nesten lyst å si løp og kjøp, avslutter han.