Tim Valio, CTO og co-founder i Tundra Drone, på plass under verdens største dronemessem Xpotential, i San Diego, California, USA.
Foto:Anders Martinsen

Made in KautokeinoTundra Drone flomlys for droner lyser opp USA

Et lite firma fra Kautokeino produserer et unikt søkelys for droner. Det blir lagt merke til av verdens største droneprodusenter.
Anders Martinsen og Hans O. Torgersen

I den siste reklamevideoen fra Finnmarks-selskapet er det en politietat i Iowa i USA, sheriffen i Story County, som forteller om sine gode erfaringer med dronelyset fra Kautokeino.

Dronemagasinets har skrevet om Tundra Drone tidligere og vi gjør det igjen, etter å ha møtt dem på verdens største dronemesse, Xponential i San Diego i USA,

– Tim Valio, CTO og co-founder i Tundra Drone. Hva gjør du på Exponential? 

– Viser frem verdens beste lys til Mavic 3 og de mest solgte dronene i verden. På verdens største dronemesse. Og det er veldig gøy her, for folk har hørt om Tundra Drone. Å gå rundt med verdens beste lys gir oppmerksomhet. 

– Vi møter deg, du går rundt med en liten koffert. Blant utstillere som Otterion, Honeywell, Viasat, Taiwans paviljong og store industriaktører. Hvordan greier dere å lykkes herover? 

– Det er vel det å ha verdens beste produkt som er greie. Så det er vel det som er greie. 

– Men hva er det dere har spesialisert her på? 

– Nå er det lys. Så vi har blitt veldig bra på lys. Å holde vekt der nede og ha veldig god lys. Så vi har slanket vårt bestselgerprodukt. Slanket den veldig mye. Den er ikke lansert enda, men vi snik-viser den her til potensielle kunder for å se responsen. Og den er jo helt enorm. 

Tim Valio viser frem det siste dronelyset fra Kautokeino i Finnmark på dronemessen Xpotential i USA. Men han vil ikke vise alt for deler av produktet er så unikt at han frykter at andre vil kopiere det. Foto: Anders Martinsen

– Har du solgt noe? 

– Ja, det er veldig bra interesse.  Så jeg regner med at det blir solgt når vi kommer hjem og tar kontakt med dem igjen. Nå er vi i slutten av april. Det er vel alltid et sted det er mørkt og de trenger lys. 

– Det er kanskje ikke sånn at det er mørketid hvor de trenger lys. Hva er bruksområdene som dere ser? 

– Politiet bruker jo lys for sine operasjoner sammen med sine night vision-kameraer. Til å sjekke ut hva det er de har sett med det termiske kameraet. 

– Hva med energisektoren og brannvesen? 

– Ja, brann er i hvert fall veldig viktig og vi har mange kunder der. Energisktoren har vi ikke fokusert så mye på enda. Men det er stort potensial der også. 

– 10 000 lumens, du må forklare folk som ikke er lys-eksperter, hvor mye lys er det? 

– Ja, det er sånn at når du flyr opp i 50 meters høyde så ser du nesten som på dagtid. 

– Flomlys fra en drone?

– Det er flomlys. En veldig enkel sak på en drone. 

– Men er dette “Made in Kautokeino”?

– Det er made in Kautokeino. Alt er made in Kautokeino. Vi får litt deler fra her og der, men det settes sammen og programmeres i Kautokeino og sendes derifra. 

– Hvordan føles det å stå bak dette? 

– Det er veldig tøft. Å komme fra Kautokeino og møte folk som har hørt om oss, som kjenner til våre produkter. Så det er veldig kult. 

– Men du er ikke alene. Bak det er det også et bra team? 

– Jo, det går bra. Vi utvikler oss. Vi har masse nye ting som skjer nå på kort stund. Så det kommer noen lanseringer nå mot våren og på høsten også. Som kommer til å lyse opp mye. 

– Fremtiden er lys?

– Ja, fremtiden er definitivt lys.