Tro det eller ei, men dette bildet er tatt med en minidrone, DJI Mini 3, fløyet av TVs dronesjef under en av landskampene på Ullevål.
Foto:TV2

Live fra luften under fotballandskamp:TV 2 bruker minidrone til direktesending og har tatt grep etter uhellene

Jan Petter Dahl i TV 2 fortalte mandag deltakerne på den nordiske dronekonferansen UNC 2022 om direktesending med Mini 3. Her forteller han også om grepene TV 2 har tatt etter uhellene som undersøkes av havarikommisjonen.
Hans O. Torgersen

Dahl, som er pressesjef og leder for TV 2 luftfoto, måtte melde forfall til konferansen, men formidlet levende på videoopptak fra droneflygingen. (Nederst i artikkelen kan du laste ned en video som viser droneopptak fra Ullevål.)

Han sendte dronen opp i sikker avstand fra Ullevål stadion. Som kjente for de fleste av Dronemagasinets lesere er det ikke lov å fly over folkemengder, så med mange tusen mennesker inne på stadion er det viktig å holde god avstand. Det var kanskje derfor Dahl kastet hanskene og holdt på å fryse av seg fingertuppene?

Jan Petter Dahl i TV 2 viser frem DJI Mini 3, som han søndag brukte til direktesending fra landskampen mellom Norge og Finland på Ullevål stadion. FOTO: TV2

– Det er det verste, når du begynner å fryse ytterst på fingrene, og du føler at du ikke kan ha på hansker fordi du vil ha maksimal kontroll med flygingen. Og når det da er bittelittegranne vind, blir det veldig kaldt. Jeg prøvde med hansker, men måtte rive dem av meg da det ble alvor.

Dahl og de andre dronepilotene i TV 2 har tidligere fløyet med Mavic 2 og Air 2s, de minste dronene som det tidligere var mulig å sende direkte fra, enten når det var fotballkamp eller som valgnatten høsten 2020.

– Da fløy jeg Air 2S noen meter fra veggen på Stortinget da Støre kom dit som seierherre i valget. Så kom oppdateringen fra DJI som gjorde RC pro (med HDMI-utgang, red.anm.) kompatibel med Mini 3. 

Mange vil kanskje rynke litt på nesen av å bruke en minidrone til TV-sending, men slik ser ikke TV 2 det.

– Vi føler at når det gjelder de bildene vi trenger fra Ullevål eller andre stadioner, så er det 1x eller 2x zoom, og at kvaliteten på Mini 3 holder i massevis. Det som gjelder for oss er «bra nok». Kvaliteten på stillbildene fra Mini 3 er dessuten bra, også på kveldstid. 

Jan Petter Dahl fotografert med RC pro, kontrollenheten som gjør det mulig å hente ned videosignalene fra Mini 3 og streame live ut til TV-seerne. Foto: TV 2

For TV-fotografene er det også et poeng at dronen de skal ha med seg er liten og lett. Det er nok annet utstyr de skal ha med seg om ikke de skal ha en egen koffert med drone. 

– Vi brukte Mini 3 også på den avgjørende kvalifiseringskampen mellom Norge og Spania. Vi turte å bruke Mini 3 på en av de største og mest sette produksjonene TV2 har hatt i år. 

TV 2s dronepiloter har det siste året hatt et par uhell som fortsatt undersøkes av havarikommisjonen. 

– I påvente av at de undersøkelsene skal gi oss noen svar, har vi tatt noen grep. Vi har halvert dronegruppa for at hver pilot skal få flere flytimer, forteller Dahl. 

Det andre grepet dreier seg om utstyret i verktøykassa. 

– Vi så at vi i TV 2 hadde mange typer droner, fra DJI Phantom via Inspire til Mavic av ulike modeller og Mini. For et par måneder siden tok vi inn alle dronene våre og kjøpte Mini 3 med RC pro.

Mini 3 med RC pro er nå standardutstyret for de 12 dronepilotene i TV 2.

– Så er det fire som flyr Mavic 3 og som får ekstra mye flytid. De tar de mer avanserte oppdragene som vi kan bruke Mavic 3 på. Mavic 3 har også en force med 7x telelinse som gir noen helt unike bilder. Vi føler at kombinasjonen er veldig bra. 

Norge – Finland