f.v. Tobias Vang Sivertsen og Mats Christoffersen- ScanFlight
Foto:Fredrik Naumann

Noen slåss for dronene, noen slåss mot dronene

Stor bredde blant utstillerne på UNC-konferansen torsdag.
Jan Frantzen

– Det er utrolig mye spennende med droner, og utrolig kult å gå rundt og se på alt som skjer. Og så må det være noen som oss i tillegg. Det var en som sa det så fint, at det vi tilbyr er som en air bag på en bil.  

Det sier Andreas Gulbrandsen, sikkerhetsrådgiver i Siphon AS, som leverer produkter og tjenester som detekterer og nøytraliserer uønskede droner. For eksempel når de brukes til overvåking, smugling eller terrorhandlinger.  

Vi besøker standen deres i Telenor Expo torsdag ettermiddag. Mange har allerede vært innom. For mange er interessert i å høre om sikkerhet.  

– Det var et tema i starten av denne konferansen, at det er viktig å ikke ødelegge dronenes rennommé.  For hva skjer hvis det krasjer en drone i en folkemengde, hvordan beholde den friheten man har – uten flere restriksjoner? spør kollega Per Anders Friise. Og mener naturligvis at Siphons løsninger er svaret på mange sikkerhetsutfordringer i bransjen.  

Rett plass

Et par meter unna Siphon finner vi nykommerne Luminell, som har utviklet en lysmodul til å feste på droner.  

F.v. Erik Edland fra TV2 og Petter Veiberg i Luminell

Akkurat nå har de besøk av to representanter for TV 2. Erik Edland forteller at det for tiden er ti stykker i kanalen som er droneoperatører.   

– Vi har en ganske omfattende operasjonsmanual som gjør at vi kan fly mye forskjellig, sier han.  

Kollega Espen Aarebrot-Heiestad forteller at kanalen har brukt droner i et par år.  

– Den juridiske ledelsen var skeptisk lenge, vi måtte kjempe for å få det gjennom. De var vel redde for at dronen skulle ramle ned og at vi skulle være ansvarlige for det. Men jeg tror vi har bygget opp en bra organisasjon nå.  

Luminell har blitt tildelt en av lokalets aller beste plasser. Rett ved inngangen. Og daglig leder Petter Veiberg er fornøyd med responsen.  

– Det er visst ikke så mange andre som driver med belysning til dronebruk, og det er jo spennende, sier han. Droner er et helt nytt bruksområde for Luminell, så ifølge Veiberg er de først og fremst på Fornebu for å lære, og forstå hvordan markedet fungerer.  

– Det er første gang vi er her, og det føles som den rette plassen å være. Det er bra respons, og god bredde blant aktørene her.  

Offshore

Det er blitt stille i utstillingslokalet. De fleste har trukket ut, og ned i auditoriet for et forhåpentligvis inspirerende foredrag. Og vi avslutter vår lille inspeksjonsrunde hos ScanFlight fra Mosjøen.  

Mye spennende å se på fra utstillerne i år.

Mats Christoffersen og Tobias Vang Sivertsen har forsøker å forklare de som stikker innom hvorfor en potensiell kunde bør velge akkurat dem, og hva slags tjenester de har å tilby.  

– Vi har lært mye, og pratet med flere nye potensielle samarbeidspartnere. Aeroview har for eksempel et spennende konsept, og produkter vi har hatt lyst å se i aksjon. Vi har snakket en del med dem, og utvekslet erfaringer. De har vært mye offshore, et felt vi har tenkt å satse mer på fremover. Vi satser egentlig på alle områder, smiler Vang Sivertsen.