Vårens dronenyheter

Vi dro til Elefun for å høre hva som er siste nytt innen droner.
Tekst/Foto: Anders Martinsen

– Når det gjelder enterprisesegmentet, så vil jeg trekke frem DJIs Zenmuse XT2, som kommer med doble sensorer og følgefunksjon, kombinert med et infrarødt, varmesøkende kamera. Du kan stille inn temperaturområdet den skal søke etter, for eksempel 30 til 40 °, hvis du skal se etter en person, sier Gunnar Inge Gusdal i Elefun utenfor Grimstad.

Markedsansvarlig Jørn Aarak sier dette:

– Mavic Air er en liten portabel modell som er lett å ta med seg, med veldig godt kamera og mulighetfor opptak av videofilm.
Det er en kjempemodell for de fleste konsumenter, og til en gunstig pris.
Phantom 4 Pro V2 er også nylig lansert. Ingen revolusjon har skjedd her, den største nyheten er at den kommer med ocusync, som gir bedre rekkevidde og vil overføre bilder og film ned til et bedre nivå. Dessuten er den kompatibel med DJI Goggles, sier han. Leder ved serviceavdelingen, Tommy Andersen, legger til at Phantom 4 Pro Plus er et imponerende produkt.

– Den har større bildesensor enn de som har vært nevnt hittil. Hvis du har litt større krav til oppløsning og redigeringsmuligheter i etterkant, er det noe å anbefale. Neste steg opp vil være Inspire 2 med x7-kamera, som har mange muligheter. Da kommer du langt.

– Har disse nyhetene noe til felles?

– Fellesnevneren er at alle er like lett å fly, sier de tre Elefun-ansatte.

Aarak forteller at konsumentmarkedet fortsatt er i vekst. Mange som elsker å ta bilder har inkorporert droner som en del av bagen.

– Vi kommer til å se i tida framover at flere og flere av de som kjøper smarte kompaktkameraer, de som ikke bare bruker mobilen til å ta bilder, kommer til å skaffe seg droner for å fange det perspektivet også. Alle oppfatter at droner er et nyttig verktøy, uansett hvilken bransje de befinner seg i, men naturfotografer og eiendomsfotografer er naturligvis langt fremme.

– Hvis vi tenker budsjett, hvor mye må man investere for å komme i gang med droner?

– Hvis vi snakker om eiendomsfoto klarer de fleste seg med Mavic Pro, tilsvarende 10-12.000 kroner. Men du må nok ha litt ekstra utstyr, og kommer da opp i 14-15.000. Ønsker du enda bedre bilder, bedre kvalitet, må du nok opp i en Phantom 4 Pro-løsning, til rundt 20.000, sier Aarak.