Foto:Flir Systems AS

Verdens minste drone er norsk

Verdens minste og mest avanserte drone er utviklet og produsert av norske Prox Dynamics. Selskapet ble kjøpt opp av FLIR Systems for 1,1 milliard kroner i 2016.
Jan Frantzen

Prox Dynamics ble startet i 2007 av blant annet ingeniør Petter Muren, som hadde bakgrunn fra forskningsavdelingen hos Tandberg.

Muren elsket modellfly som barn, og han konstruerte sine egne helt fra bunnen.

– Jeg drømte om å kunne lage en bitteliten flyvende tallerken, en farkost som kunne fly foran meg på pulten, så godt som lydløst, og som jeg kunne kontrollere rolig og fint i mitt eget gutterom, sier han i dette portrettintervjuet med UAS Norway.

Prox Dynamics utviklet etter hvert Black Hornet-dronen, verdens minste UAV, med en vekt på 18,5 gram. I løpet av noen år solgte de tusenvis av disse dronene til forsvarsmarkedet, samt politi og statlige sikkerhetsorganisasjoner.

Det britiske forsvaret brukte dronen i Afghanistan allerede i 2012, og omtalte den som «et revolusjonerende system». Det norske forsvaret tok i bruk Black Hornet i 2015.

Amerikanske FLIR Systems bød i 2016 1,1 milliarder kroner for Prox Dynamics, og Muren og hans partnere solgte selskapet 29. november 2016.

FLIR UAS har i dag over 100 ansatte i Norge. De driver fortsatt sin UAV-produksjon og utvikling i Norge.