VIL HINDRE POLITIDRAP: Timothy Martin har laget driller for innsending av droner før og sammen med politi som aksjonerer innendørs.
Foto: Trygve Indrelid, UAS Norway

Bombeteam bruker robot mens politiet fortsatt sparker inn dørerAksjonerer med droner innendørs for å redde liv

Timothy Martin i Los Angeles-politiet sier innendørs-droner redder liv i aksjoner. – Husk alltid å bruke minst to, sier den tidligere gisselforhandleren, nå drone-eksperten fra USA.
Ole Dag Kvamme

Tirsdag 14. juni ble enda to amerikanske politimenn skutt og drept da de gikk inn i en leilighet.

– Bombeteam har brukt roboter i 20 år, men politifolk risikerer fortsatt livet når de går inn i hus, sier drone-direktør Timothy Martin i Los Angeles-politiets regionale treningssenter.

Det var om ettermiddagen politibetjent Joseph Santana og hans overordnede, politisersjant Michael Paredes, gikk inn på et motellrom i El Monte, en by øst for Los Angeles.

Det var om ettermiddagen. Klokken var rundt 16.30 da de banket på. En kvinne hadde bedt om hjelp. Vel inne ble begge skutt og drept av mannen i huset, ifølge Los Angeles Times.

Mange politifolk blir drept

Årlig blir 2700 politifolk skutt på i USA. Bare fra januar til september 2021 ble 57 drept. Mange av dem ble skutt mens de gikk inn i hus og situasjoner, forteller Timothy Martin. Han er direktør i UAS-trening ved Los Angeles’ regionale treningssenter i Fountain Valley i California, USA.

Mens føderale politienheter er langt fremme, er amerikanske politistyrker delstatsorganisert, og mange finansiert og organisert av kommunene de holder til i.

Selv var Martin gissel-forhandler ved politiet i Huntington Beach, da han i 2015 ble klar over hvor mye hjelp en drone kunne gitt, hvis de i stedet for å storme steder og risikere mange liv, kunne ta bort overraskelseselementet ved å komme inn med en drone først.

I dag jobber han deltid ved treningssenteret, men er fortsatt ansatt ved Huntington-politiet.

– Det er ingen tvil om at den som er inne i bygningen har overraskelsesmomentet på sin side, sa Martin, da han holdt et foredrag om ulike droner til bruk innendørs på Interpols dronekonferanse IDES 2022 i Oslo i juni.

– Vi sparker fortsatt inn dører

Da politibetjentene Joseph Santana og Michael Paredes gikk inn i hotellet, forskanset mannen i huset seg inne på badet, hvorfra han stormet ut og skjøt og drepte de to politimennene.

– Bombeteam og føderalt politi bruker roboter og luftfartøy til å undersøke hus. Mens vi vanlige politifolk fortsatt sparker inn dører, går inn på soverom med den mistenkte i. Her blir politifolk skutt og drept fordi de ikke vet hva som venter dem. Vi vil ta bort overraskelsesmomentet, sier Martin.

Han har prøvd «alle typer» droner, og det korte svaret er at enhver drone er bedre enn ingen, så lenge du bruker flere enn to.

– Én drone er ingen drone. Da kan du heller la være. Ni av ti ganger vil den mistenkte flytte seg, flykte eller angripe dronen. Det siste er min favoritt: For da vet du faktisk at den mistenkte er i huset, og du vet hvor han er, forklarte Martin.

Også rimelige DJI-droner kan fly innendørs nå, men fortsatt er de underlegne, da de for eksempel er nytteløse hvis de havner på rygg. Andre droner kan snu seg, skanne rommet og lyse det opp det før politifolkene følger etter.

Billig bedre enn ingen

– Jeg vil anbefale å begynne med en rimelig utgave, og komme i gang, for det følger et helt tankesett med bruken av droner innendørs. Og man må velge om man sender de inn først, eller går inn sammen med dem, sier Martin.

Dronen LEMUR fra den amerikanske produsenten Brinc kam utstyres slik at den knuser vindusglass for å komme seg inn. FOTO: BRINC

De har utviklet håndbøker for bruk av mange dronetyper, ut fra deres fordeler og ulemper.

– Vi kjenner alle typer, og deres begrensninger, og har utviklet protokoller for alle slags flygninger.

Den mest spennende nå er den militære Nova 2 fra Shield, som kan fly autonomt, altså helt alene gå inn i en bygning, fly rundt, skanne området, og finne veien ut igjen.

Slike har politiet foreløpig ikke tilgang til. Men man har droner som har andre, gode egenskaper:

Martin viste frem droner som både kan skyve opp dører og knuse glass.

Åpner dører og skremmer

– Får du inn en drone, har den gjerne en effekt på mistenkte personer. De tror gjerne de kommer til å bli skutt eller angrepet av dronen. Gjentatte ganger har vi sett at dronen får mistenkte personer til å overgi seg.

Ved bruk av beredskapstropper er det hos Martin utviklet taktikk med at man alltid har med droner, som rykker inn samtidig.

– Sender du inn SWAT-team, så vet du at du sitter igjen med kaos etterpå. Får du inn en drone, kan du få videoopptak av området før noen rykker inn, og det gir bra bevis.

DJI-droner kan ha problemer med å fly taktisk, men har også problemer hvis lyset blir borte.

– DJI flyr inn, de flyr fascinerende bra, er små og kompakte. Men i det øyeblikket de mister en viss mengde lys, oppfører den seg hysterisk, sier Martin.

Mister du signalet på en DJI mister du kontrollen. Andre analoge systemer flimrer idet kontakten blir dårlig, og du vet fartøyet må tilbake.

– Da mister du ikke fartøyet, og kan fortsatt kontrollere det, sier Martin.

Sky Hero og Brinc

Han nevner Sky-Heros Loke MK2 og Brincs Lemur-drone som gode droner politiet bruker.

Sender man inn droner i en bygning, bruker Martin begreper som røde og blå droner. Den røde kommer inn først, og dekker til enhver tid ganger og åpne områder. Deretter vil en annen, den blå, fly inn og klarere rom etter rom.

– Den røde dekker alltid uklarerte områder. Det er aldri et område som ikke er dekket av video mens du søker deg frem, og det må alltid være en drone som dekker bakdøra, sier Martin.

Han bruker som eksempel at en drone kan flys inn, settes ned, og deretter sende lyd og bilde mye lenger enn flybatteriene gir mulighet for. Dermed har man muligheter til å følge med på innsiden av en bygning.

–  Loke MK2 kan gå inn, snu seg, sette på et kraftig lys, slik at teamet så kan komme inn etterpå.

Loke har også kraftige lydsignaler som imiterer pistolskudd.

– Når du går inn i en bygning, og sender inn en drone som høres ut som et angrep, mens teamet går inn andre veien, overtar du overraskelsesmomentet, sier Martin.