Foto: Marthe Kalseth - Vinneren av konkurransen.

VINNERNE I UAS NORWAYS FOTO- OG FILMKONKURRANSE

UAS Norway mottok over hundre bidrag i den store dronekonkurransen.

DETTE VINNER DE

1 FØRSTEPREMIEN i begge kategorier er et gavekort fra Elefun på kr. 5000,- + et seks måneders standard Scopito- abonnement.

2 ANDREPREMIER: Ett års ansvarsforsikring fra STARR Companies + ett års medlemskap i UAS Norway.

3 TREDJEPREMIER: Ett års ansvarsforsikring fra STARR Companies.

«Et ganske mektig bilde»

 

Fotograf: Marthe Kalseth, vant Fotokonkurransen til UAS Norway med dette majestetiske bildet.

19 år gamle Marthe Kalseth fra Eidsøra i Møre og Romsdal stakk av med seieren i fotokonkurransen med sitt vakre bilde av fjellet Frusal i solnedgang.

19 år gamle Marthe Kalseth fra Eidsøra i Møre og Romsdal stakk av med seieren i fotokonkurransen med sitt vakre bilde av fjellet Frusalen i solnedgang.

Gratulerer med seieren, Marthe. Hvor er bildet fra?

– Tusen takk. Bildet er tatt da jeg og søsteren min var på fjelltur i nærheten av der jeg bor, ved Eidsøra i Møre og Romsdal. Vi gikk opp på kvelden for å få med oss solnedgangen og soloppgangen.

Hva liker du selv med bildet, hvorfor har du valgt akkurat det? 

– Det er et ganske mektig bilde, med store fjell og solnedgang, og den steinhytta som på en måte blir hovedmotivet i bildet. Jeg synes det var ulikt de andre bildene, det stakk seg ut litt med farger og sånt, derfor valgte jeg det til konkurransen.

Hva har du tenkt når det gjelder det tekniske?

– Jeg har prøvd å få det så fint som mulig, og få med så mye som mulig at området rundt. Og jeg har vært bevisst på å ikke «overredigere» under etterbehandlingen, slik at jeg kunne få frem landskapet slik det virkelig var da jeg tok bildet.

Er du profesjonell eller amatørfotograf? 

– Det er bare en hobby, i hvert fall foreløpig. Men foto og film er en stor lidenskap, og jeg legger ut materiale både på YouTube og Instagram. Det siste halvanna året har jeg også brukt drone.

Har du noen tips til å få gode dronebilder? 

– Først og fremst er det viktig å lære hvordan man bruker dronen og bli kjent med alle funksjonene før du setter i gang. Det gjorde ikke jeg i begynnelsen, så det tok litt tid før jeg kom inn i det. Og så er det å prøve å vise et motiv fra en ny vinkel, man får jo et litt annet perspektiv når man flyr drone.

Har du noen andre droneprosjekter på gang? 

– Jeg har faktisk nylig fått et oppdrag hvor jeg skal filme med både droner og vanlig kamera. Det er en treningsleir med forskjellige øvelser, og de ønsket et oversiktsbilde som tas med drone.

Hva skal du bruke premien til? 

– Det er jeg usikker på, men jeg vil i hvert fall bruke den til å bli en bedre fotograf og komme litt videre både på dronebilder og vanlig foto.

2. PLASS FOTO – MONIR JONAS KADAH.

3. PLASS FOTO – MY LUFTSPACE ZAKRZEWSKI

EN GOD 4. PLASS FOTO – MATS CHRISTOFFERSEN

FILMKONKURRANSEN

Jan Helmer Olsen fra Karasjok tok seieren i filmkonkurransen med sitt opptak av fantastisk nordnorsk natur og reindrift i Finnmark.

Jan Helmer Olsen

Gratulerer så mye. Kan du fortelle litt om hvor du har filmet? 

Denne videoen er filmet mange forskjellige plasser, i Geiranger, på fjellet på Finnmarksvidda, i Øst-Finnmark, overalt. De forskjellige klippene er filmet over en periode på nesten to år.

Hva liker du best selv med filmen din?

– Det er nok reinbildene. Jeg er veldig fascinert av reindrift generelt, og jeg har vært så heldig å få lov til å filme de flotte dyrene. Og Hurtigruta, det er jo ikke bare-bare å få tillatelse til å filme den.

Et utdrag av filmen til Jan Helmer Olsen hvor man ser Hurtigruta i mektige omgivelser.

 

Hvor lenge har du holdt på med droner?

– I 2009 kjøpte en kamerat av meg en drone uten kamera. Da teipet vi et lite kamera til dronen og fotograferte et par meter over bakken. Da skjønte jeg at dette kom til å bli noe stort. Etter hvert har det blitt en hobby jeg bruker mye tid på, og jeg har tjent noen kroner på hobbyen også, slik at jeg har kunnet kjøpe litt utstyr.

Og hva slags utstyr har du brukt til denne filmen? 

– Jeg har nok brukt både Inspire 1 og 2, en Phantom og en Mavic. Jeg filmer ganske mye med Dlog og liker veldig godt å sitte og redigere bilder og film. Det er noe som gir meg mye glede å prøve å gjenskape det jeg har sett med det blotte øye.

Har du noen tips til de som vil ta like gode dronefilmer som deg?

– Vær mye ute i naturen. Finn gode motiver, film så mye som mulig og tren på å redigere.

Et utdrag av filmen til Jan Helmer Olsen hvor man ser nordlyset danse på himmelen.

Hva kommer du til å bruke premien på? 

– Aner ikke, men det kan alltid bli mer droneutstyr. Jeg er nok litt sånn «utstyrsfreak», det hoper seg opp etter mange år med fotografering og film.


2. PLASS FILM – ANTHONY HARRISON