Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned viser frem drone-in-box, Drone Matrix Yacob, under ONS 2022 i Stavanger.
Foto:Hans O. Torgersen

Autonom drone-in-box fra Nordic Unmanned godkjent i Europa

Drone-in-box fra belgiske Drone Matrix kan være den første i Europa som er godkjent for autonome (automatiserte) flyvninger. Det skal foregå med LUC-lisensen til Nordic Unmanned.

Hans O. Torgersen

Det norske selskapet Nordic Unmanned har vokst til en stor aktør på dronemarkedet i Europa. Deres droner flyr blant annet overvåking i både Gibraltarstredet og Den engelske kanal. Samtidig har man startet testingen for å fly cargo for Equinor i Nordsjøen. 

Nordic Unmanned har også etablert seg i Nord-Amerika og har nå ca. 150 ansatte i Norge, Storbritannia, Belgia, Tyskland og USA. 

Selskapet har vunnet store kontrakter internasjonalt og hovedvekten av deres aktivitet er utenfor Norge. I oktober i fjor fikk man en kontrakt verdt rundt 213 millioner kroner med EU-byrået for sjøsikkerhet. I desember en ordre fra Lockheed Martin knyttet til Heimdal-sensorer og programvare til en verdi på 1,5 millioner euro. Kontrakten løper over ti år, med en omsetningseffekt som forventes å overstige fem millioner euro i 2023 i følge selskapet. 

I mai i fjor gikk det norske selskapet inn som majoritetseier i belgiske Drone Matrix som har vært tidlig ute med å utvikle automatiserte løsninger for droner. På energimessen i Stavanger i slutten av august hadde Nordic Unmanned-sjef Knut Roar Wiig med seg drone-in-box, Drone Matrix Yacob. 

En av selskapets piloter satt i en stol på messen i Stavanger og fløy med en Yacob i Belgia, mer enn 900 kilometer unna. 

Fra en lenestol på standen til Nordic Unmanned under energimessen ONS 2022 i Stavanger fløy piloten en drone i Belgia med selskapets drone-in-box Drone Matrix Yacob. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Nå har denne dronen altså blitt godkjent for autonome flyvninger etter EUs droneforskrift. Det er et stort skritt for større utplasseringer av systemet fra det Belgiske selskapet, som frem til i dag i all hovedsak har vært kjent for sine installasjoner på havnen i Antwerp der dronene foretar blant annet automatiske inspeksjoner av havneområdet. 

Drone Matrix forteller på sine nettsider at dronen flyr ut av dokkingstasjonen og utfører oppdrag som overvåking, inspeksjon, kartlegging og logistikk på rekordtid. 

Mer automatisert – færre piloter

Med den nye godkjenningen er det ikke lenger behov for en pilot eller visuell observatør på stedet. I stedet kan en pilot sitte i et kontrollrom hvor som helst og styre en helt flåte med droner. 

Nordic Unmanned har ikke kommet med informasjon om når vi kan se den første autonome flyvningen med drone-in-box i Norge.

Les mer om Nordic Unmanned: