KAN KJØPE DIREKTE: En stat kan kjøpe amerikansk, militær GPS uten å gå gjennom den amerikanske staten, opplyser Collins Aerospace.
Foto:Collins Aerospace

Avviser krav om stat til stat-kjøp: – Norge kan kjøpe GPS-en til dronesystemet direkte av oss

Collins Aerospace, en av verdens største forhandlere av militært utstyr, sier at Forsvaret kunne handlet den militære GPS-en til dronesystemet direkte og avviser dermed Forsvarets påstand om kravet om stat til stat krav. Det står i sterkt kontrakt til hva Forsvaret selv har hevdet.
Ole Dag Kvamme

– GPS som bruker SAASM (Selective Anti-Spoofing og Anti-Jamming Module) kan kjøpes av NATO-land via enten FMS (Foreign Military Sales) eller DCS (Direct Commercial Sale), opplyser en sentralt plassert kilde hos Collins Aerospace til UAS Norway.

Dermed avviser selskapet grunnlaget for at det norske forsvarets kjøp av droner i 2017 måtte skje i hemmelighet, utenom norsk regelverk om fri konkurranse i det offentlige.

Les også: Eksperter skyter ned Forsvarets argumenter

Les også: – Undergraver regjeringens politikk

Les også: Innrømmer å ikke ha ønsket norske produkter

Sa at dette var eneste måten

Det norske forsvaret hoppet over norske konkurranseregler da Forsvarsmateriell i desember 2017 kjøpte dronemateriell for 152 millioner kroner til Hæren.

Allerede fra 2008 planla man å handle droner fra amerikanske AeroVironment, forklarte Forsvarsmateriell forrige uke. I 2015 la Forsvarsmateriell planen for anskaffelsen, som så ble godkjent av Forsvarsdepartementet: 

Ved å argumentere for at den militære GPS-en kun var tilgjengelig gjennom stat-til-stat-kjøp, kunne man unngå norske konkurranseregler.

«En militær GPS kan bare skaffes gjennom FMS», har Forsvaret hevdet i flere omganger. Nå sier flere at dette er feil.

Svar fra ekspertise

UAS Norway tok kontakt med ekspert og forhandlere av militært utstyr, for å høre om Forsvarets argument var korrekt. 

Østerrikske Andreas Desch var den første som forrige uke sa dette ikke stemte: 

– Det finnes ingen dedikert, separat militær GPS. Det er bare forskjellig maskinvare satt opp for å håndtere militære GPS-koder, sa Desch.

Fredag svarte også Collins Aerospace. Dette er en av verdens aller største forhandlere av luftfarts – og forsvarsutstyr. Collins Aerospace har 70.000 ansatte. Hovedkvarteret er i West Palm Beach, Florida, i USA.

Direkte eller via stat til stat

Collins Aerospace viser også til amerikanske regler for amerikanske selskapers salg av amerikanske forsvarsartikler og forsvarstjenester, forklart blant annet her.

Det foregår enten gjennom det direkte kommersielle salgsprogrammet (Direct Commercial Sales (DCS), eller via stat til stat-programmet (Foreign Military Sales (FMS)-programmet.

I motsetning til FMS kjøper en utenlandsk regjering gjennom DCS direkte fra et amerikansk selskap. 

«Utenlandske myndigheter som har mer erfaring med militære anskaffelser, og ikke føler behov for å få amerikanske myndigheter til å forhandle salg på deres vegne, pleier å velge DCS.» heter det hos amerikanske Security Assistance Monitor.

– DCS er vanligvis en raskere måte å overføre våpen i utlandet og har mindre statlig tilsyn enn FMS, rapporterer organisasjonen.

– Ikke nødvendigvis enklere

Collins Aerospace har et vell av produkter innen området, og kilden sier til UAS Norway at det norske forsvaret, som et land, fint kan skaffe en militær NATO-tilpasset GPS med antijamming uten å gå via stat til stat-salg.

Selskapet selger selv en type GPS med slikt antijammingutstyr. 

  Men bemerk: prosessen er ikke nødvendigvis mye enklere, men den er annerledes. Anskaffelsen kan heller ikke gjøres av hvem som helst. Det må være en statlig kjøper. En SAASM GPS kan ikke kjøpes av et utenlandsk kommersielt selskap, opplyser kilden hos Collins Aerospace.

Det som trengs hvis man skal tilpasse GPS-en en plattform, er en GFE (Government Furnished Equipment)

Dette er en standard betegnelse i Forsvarsmateriells eget innkjøpsprogram Prinsix, som handler om «materiell holdt av Forsvaret».

Forsvarsmateriell har til nå ikke ønsket å kommentere spørsmålet. UAS Norway vil oppdatere artikkelen om Forsvaret svarer på opplysning om muligheten til å handle direkte.