Foto:AeroVironment // INGEN VITS MED KONKURRANSE: Forsvarsmateriell inngikk kontrakten om de amerikanske dronene til det norske forsvaret. Kun Wasp og Puma-dronene (bildet) nådde opp. Det visste Forsvaret før man inngikk kontrakten, sier Forsvarsmateriell.

– Bare amerikanerne kunne levere

Forsvarsmateriell avviser å ha gått utenom norsk dronebransje, da man valgte den amerikanske produsenten AeroVironment til dronekjøp på 152 millioner kroner.
Ole Dag Kvamme

– Bare amerikanske AeroVironment gjennom utenlands militærsalg kunne levere den teknologiske ytelsen anskaffelsen representerer. Den er ikke tilgjengelig på det åpne markedet, uttaler fungerende kommunikasjonsdirektør Hilde Tank-Nielsen til UAS Norway.

Den norske industrien raser over ikke å ha blitt involvert i storkjøpet av droner til Forsvaret. 

Les saken om dronekjøpet til 152 millioner kroner her

– Var i dialog med norske aktører

UAS Norway har bedt Forsvarsmateriell om innsyn i prosessen forut for anskaffelsen av de amerikanske dronesystemene til det norske forsvaret. 

Vi har spurt om prosessen har fulgt retningslinjene for involvering av norsk industri for mulig involvering.

– Forsvarsmateriell har vært i dialog med relevante norske aktører som vi kjenner til, svarer Tank-Nielsen.

Hun viser videre til at det amerikanske selskapet selv var i kontakt med bransjen i fjor høst, (etter at kontrakten var inngått. Red. anm.)

– AeroVironment var her blant annet under Forsvarsindustriens messe sist høst. Der hadde de samtaler med en del bedrifter som følges opp videre, uttaler Tank-Nielsen per e-post.

Puma AE under avgang. Foto fra produsent

Unntatt gjennom EØS-regler

Forsvarsmateriell vil ikke opplyse hvor mange droner anskaffelsen handler om. 

På spørsmål om hvorfor kontrakten aldri er offentliggjort i Norge, svarer Tank-Nielsen at anskaffelsen er unntatt etter Lov om offentlig anskaffelser i medhold av EØS avtalens § 123, slik at anskaffelsesregelverket for Forsvaret (ARF) er nyttet. 

– Anskaffelsen er gjort mot amerikanske myndigheter gjennom prosessene for Foreign Military Sales (FMS) – bilateralt salg fra amerikanske myndigheter til norske myndigheter, skriver Tank-Nielsen.