Her er dronen lastet med såkorn og i gang med såingen.
Foto:Skjermbilde fra video/Indre Østfold kommune

Brukte drone til å sikre vinterfor til elg og hjort

Dronenes inntog i landbruket fortsetter. Nå har en drone sørget for at noen av hjortedyrene i Indre Østfold kommune får lett tilgjengelig for kommende vinter.
Hans O. Torgersen

Forrige uke hadde Biodrone med seg en av sine droner, med utstyr for såing, til en gård i Indre Østfold. Der er man i gang med et forsøk for å redusere skader på bøndenes avlinger.

– Dette er et viltåker prosjekt, med bruk av fangvekster, forteller Pål Sindre Svae, vilt- og utmarksforvalter i Indre Østfold kommune til Dronemagasinet.

Uttalelsen krever litt forklaring for de av Dronemagasinets lesere som ikke driver med landbruk. Fangvekster er planter som hjortedyr, altså rådyr, elg og hjort, kan spise av.

– Vi forsøker å bruke fangvekster til litt mer enn bare jordhelse, avrenning og klima. Vi ønsker å tilby vinterbeite til hjortevilt, å styre dem til områder der de kan beite uten å gjøre økonomisk skade.

– Hvorfor bruker dere drone til såing?

– Det er flere grunner, mest for å teste, men vi ser at så bløtt som det er nå, hadde vi aldri kommet utpå med traktor. Og så er det gøy og interessant.

– Er dere fornøyd?

– Veldig fornøyd, det ser veldig bra ut. Det har vært et godt samarbeid, og det blir spennende å se hvordan det fungerer, om det gror jevnt og godt, og om hjorten vil beite der.

Her helles såkorn opp i tanken på dronen. Foto: Skjermbilde fra video/Indre Østfold kommune.

Tidligere denne uken fortalte Dronemagasinet at Matttilsynet har gitt dispensasjon for bruk av droner til å sprøyte soppmidler. Det gjøres som et nødtiltak for å hindre tørråte på potetavlinger etter flommen som fulgte ekstremværet Hans.

Bruk av drone til å så med krever ingen tillatelse fra Mattilsynet, men operatørtillatelse i spesifikk kategori må være på plass.

Les mer: For første gang – tillatelse til å sprøyte soppmiddel fra drone