Jan-Petter Dahl i TV2 flyr her drone inne på Brann stadion i Bergen før lørdagens eliteseriekamp der Brann slo Vålerenga 3-1.
Foto:TV2

Dronedagen: Se hvordan TV2 flyr drone under de store fotballkampene

Deltakerne på Dronedagen 5. mai blir med bak kulissene under TV2 droneflyginger under kampene i eliteserien i fotball.
Hans O. Torgersen

– Hva får deltakerne høre fra deg når du er på scenen under Dronedagen?

– Jeg skal gi folk et lite innblikk i min verden med 249 grams drone, og hvordan jeg jobber på tv med det. Det blir både til inspirasjon og glede, men også med fokus på alt som gjøres med sikkerhet, forteller Jan-Petter Dahl, droneansvarlig i TV 2.

Han flyr drone under TV2s direktesendinger fra de store fotballarenaene, slik som Brann stadion, Ullevål, Åråsen stadion i Lillestrøm.

– Det er sikkert spennende å få et innblikk i hvordan vi bruker drone i TV-produksjoner. Jeg har med både klipp fra tidligere hendelser og helt ferske videoer fra blant annet tv-produksjonen under skiskytingen Holmenkollen.

LES MER: Hele programmet til Dronedagen

Lørdag var Dahl i Bergen og fløy drone inne på Brann stadion før kampen, og utenfor stadion under kampen.

Brann stadion i Bergen lørdag. FOTO: JAN-PETTER DAHL/TV2

– Jeg kommer med helt ferske tips fra flere fotballarenaer. Jeg har med en fersk video, der man ser hvordan jeg flyr, med opptak fra skjermen på kontrollenheten og lyd fra produksjonen, produsent og alle involverte. Vi har altså tappet lyd fra hva som skjer i kulissene og lyd fra publikum. 

Dahl legger stor vekt på sikkerheten, selv om TV2 bruker en av de aller minste kameradronene under fotballkampene, DJI Mini 3 på 249 gram,

– På det jeg kaller høyrisikooppdragene, på fotballbaner med stort publikum, er vi alltid to som tar de bildene. Min faste dronespotter Mari Sperre Andreassen er helt avgjørende for at jeg kan gjennomføre slike oppdrag tett på folkesamlinger. Så det er to av oss som står bak disse flygningene – ikke bare jeg, forteller Dahl.

Dronedagen er gratis for medlemmer. Meld deg på her! (20 plasser)

Jan-Petter Dahl, droneansvarlig i TV2, er en av foredragsholderne under Dronedagen fredag 5. mai. FOTO: TV2

Han kommer også til å fortelle deltakerne på Dronedagen om utfordringene ved å fly på stadioner som er innenfor de røde sonene ved flyplasser. Åråsen stadion i Lillestrøm ligger like ved Kjeller flyplass.

– Jeg kommer også til å nevne hvordan jeg fløy på Åråsen her om dagen, det å fly aktivt nær en rullebane, og skal fortelle om prosessen med å komme inn i de sonene.

Dahl flyr også mange andre typer oppdrag for TV2.

– Er det et bilde som du er spesielt fornøyd med og vil dele med leserne?

– Ja, jeg sender deg et.

Bildet Dahl valgte ut er ikke fra en fotballkamp, men et stemningsbilde som kan være krevende å få tatt, blant annet fordi motivet befinner seg innenfor flyforbudssonen i Oslo sentrum. TV2 er et av mediehusene som har tillatelse til å fly der. 

LES MER: TV2 fikk skryt for rapportering etter hendelse

Det kongelige slott i Oslo i stemningslys. FOTO: JAN-PETTER DAHL/TV2

Dronedagen er gratis for medlemmer. Meld deg på her! (20 plasser)