Nedre Romerike brann- og redningsvesen har blant annet brukt sin drone til skogbranner. Her er det Magnus Hegle Olsen som tester verktøyet i forbindelse med åpen dag på brannstasjonen.
Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen

Droner i beredskapsarbeid: – Gir god oversikt, uten at vi risikerer menneskeliv

Dronen er kommet for å bli, konstaterer Morten Helgesen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.
UAS Norway

Droner er i ferd med å bli et essensielt verktøy også for en rekke beredskapsetater. Nedre Romerike brann- og redningsvesen anskaffet sin første drone sommeren 2018. Det tok bare noen uker før dronen ble viktig i deres arbeid. Under en skogbrann langs Gjøvikbanen ble mannskapet veiledet av dronepiloter, og deretter ble dronen brukt i forbindelse med en rekke andre skogbranner samme sommer.

– Dronen er blitt et veldig viktig verktøy for å få oversikt, slik at alle ledd får en felles forståelse av hva vi står overfor – fra de som jobber ute i feltet, til de som leder innsatsen, forteller brannkonstabel og basesjef-pilot Morten Helgesen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

Bedre fly(t) – droner i offentlig sektor: Se program og kjøp billett

Helgesen forteller at dronen også er blitt brukt i søk etter mennesker, både i skog og vann, og i forbindelse med jord- og leirras, samt under eksplosjonen på en hydrogenstasjon i Sandvika i 2019.

For Magnus Helge Olsen og de andre i NRBR er droner et godt supplement i hverdagen. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen

– Vi utvider stadig bruksområdene. Dronen er et veldig bra supplement i vår hverdag. Innsatsen effektiviseres, og vi kan gjøre tiltak tidlig i prosessen, sier Helgesen, som er en av fem droneoperatører i Nedre Romerike brann- og redningsvesen i dag.

Brannkonstabel og basesjef-pilot Morten Helgesen

– Sikkerhet er det viktigste, og ved å sende opp en drone kan vi unngå å bruke folk i en del risikable operasjoner. Den gir god oversikt, uten at vi risikerer menneskeliv, sier Helgesen, som tror verktøyet vil bli enda viktigere i fremtiden.

– Ingen tvil. Dronen er kommet for å bli, sier han.

Det er Andøya Space Center som har det fly-operative ansvaret for droneoperasjonene. De har også kurset brannvesenet med omfattende opplæring. ASC leverer dronesystemer til 11 beredskapsetater over hele Norge, inkludert Svalbard. Totalt er over 20 droner utplassert i disse etatene, som alle opererer under ASCs lisens.

LES OGSÅ: Droner stadig viktigere i beredskaparbeid