Lucy Authen Berger (9) er en av mange frivillige som har vært med på dugnaden for å redde rådyrkillinger fra slåttemaskinen.

Unike resultater bak nasjonal dronedugnadDroner reddet over 500 rådyr fra slåmaskinen

De spinkle, men likevel høylytte skrikene skjærer gjennom den tidlige morgenen. Enda en rådyrkilling bæres i sikkerhet for slåmaskinen takket være hjelp av drone med varmesøkende kamera.
Anders Martinsen og Hans O. Torgersen

500 rådyrkillinger er reddet fra lemlestelse og død ved hjelp av drone denne sommeren. Den nasjonale dugnaden for bruk av droner før førsteslåtten av gressengene har ført til mange gode opplevelser for dronepiloter og frivillige. 

Dronepilot Kjell Langsrud har funnet 23 rådyrkillinger i år. John Sundby er en av de frivillige som er med ham på oppdrag. 

– Det var en kalv som var veldig stor. Da vi tok tak i den, var det voldsomt med sprelling og hyling, den ropte på mor. Mor kom da ut fra skogen med tydelig markering «jeg er her». Vi fikk båret den ut. Med det samme jeg satte den ned i skogkanten, så løp den av gårde, forteller Sundby.

Dronepilotene, som bruker termisk kamera for å finne rådyrkillingene ute på jordene der det dyrkes gress til dyrefór. 

De aller fleste rådyrkillingene fødes i en kort periode fra midten av mai og ut i juni. Rådyrene gjemmer sine nyfødte ute i det meterhøye gresset, helst langt ute på jordet. 

Når moren er borte fra dem for å beite, ligger killingene helt stille og er nesten usynlig. Rovdyrene finner dem ikke, men det gjør heller ikke bøndene som leter etter dem for å bære dem i sikkerhet før gresset skal slås første gang, det som kalles førsteslåtten. 

Førsteslåtten skjer nå så tidlig at det er midt i sesongen der rådyrkillingene ligger gjemt på jorden.

Norges jeger- og fiskerforbund (NJF) skriver på sine nettsider at bare reven tar livet av flere rådyrkillinger enn knivene på slåmaskinene. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 % av killingene bli drept i forbindelse med førsteslåtten.

Les også: Rådyrkalver kjøres i hjel av slåmaskiner – Vi prøvde å glemme dem

Over 500 rådyrkillinger er reddet fra slåmaskinene i år.

UAS Norway har de siste årene arbeidet sammen Indre Østfold kommune og flere bønder og organisasjoner for å teste bruken av droner med termisk kamera for å finne rådyrkillingene. Resultatene er så gode at man legger merke til det på høyeste hold.

MED HJERTE I HÅNDA: Håvard Rud (til venstre) er en av bøndene som stiller seg helt bak initiativet som har redded flere rådyrkje før han kjører ut med slåmaskinen. Asbjørn Ness (til høyre) har båret mange rådyrkje ut av enga før slåmaskinen kommer.

– Ny teknologi og samarbeid mellom flere aktører gjør at stadig flere rådyrkillinger kan reddes. Dette er viktig og god skadeforebygging, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. Sammen med UAS Norway var hun med på å fly drone og redde rådyrkillinger i juni

Landbruks- og matminister Sandra Borch hjelper til med å bære en rådyrkilling i sikkerhet etter at den var funnet av drone med termisk kamera. T.h. i bildet Anders Martinsen i UAS Norway. FOTO: Martin Jystad

En måneds tid senere er altså resultatet klart. Flere rådyrkillinger enn noen gang er reddet. Dronepiloter og frivillige deler historiene sine med Dronemagasinet.

– Første morgenen ble jeg veldig skuffet fordi jeg ikke fant noen, forteller Tore Paulsen i  Eidsberg jeger- og fiskerforening. 

Dagen etter gikk det bedre. Da hadde Paulsen med seg to frivillige som for første gang skulle være med og bære rådyrkillinger. 

– Den gleden som det var å lede dem ut til killingene som lå i gresset, det var helt fantastisk. I år er vi kommet opp i 58 rådyrkillinger som vi har reddet fra slåmaskinen. Helt utrolig! 

Bjørnar Berger i Orderud/Skogstad grunneierlag flyr drone og leter etter rådyrkillinger i tillegg til full jobb. I år har han funnet 18 killinger. Høydepunktet var da han hadde med datteren sin, Lucy Authen Berger (9) en sen kveld.

Les også: Redder rådyr med hjertet i hånden

Bjørnar Berger i Orderud/Skogstad grunneierlag.

– Vi hadde sett tre geiter, men ingen killinger. Jeg byttet batteri på drona og prøvde på nytt på et jorde litt lenger unna. Der fant jeg to killinger. Det øyeblikket da jeg zoomet inn på datteren min som holder killingen i solnedgang! Det var vanskelig å sovne den kvelden. 

Asbjørn Ness var med som frivillig da en dronepilot fant hele seks killinger på en gang. 

Asbjørn Ness, en av de mange frivillige i Indre Østfold, i samtale med Anders Martinsen i UAS Norway.

– Vi var oppe på en stor gård i Trøgstad. Vi kjørte over et jorde som var enormt stort. Så kjørte vi på andre siden av huset. Der lå det seks kalver på små jorder. Vi bar kalver i alle retninger. Kjerringa gråt og var helt fra seg. Det var bare glede!

– Bonden nektet å slå før dere hadde vært der og fløyet drone?

– Ja, og det opplever vi stadig vekk at det ikke blir slått før vi har vært der. 

Bonde Geir Ove Golden med en av de seks killingene som ble funnet ute på jordene hans.

Dugnaden sprer seg. En av bøndene som var skeptiske i starten, Håvard Ruud, er også med nå. 

– Nå har de funnet 11 for meg i år og vi har presset 700 baller, så jeg er rimelig sikker på at de er fri for rådyr. 

– Hva slags følelse sitter du igjen med da? 

– Det å redde alle de livene, det kjennes veldig bra. Jeg er ganske sikker på at de 11 hadde gått i slåmaskinen hvis ikke de gutta hadde stilt opp med drone. Det er jeg veldig takknemlig for at de gjør. 

Dronepilotene er helt avgjørende for at de frivillige skal kunne hente rådyrkillingene og bære dem i sikkerhet. 

– Når vi går ut i gresset, som når helt opp til livet, og du skal finne den lille rådyrkalven, du finner den ikke uten dronepiloten. Dronen henger rett over oss og leder oss ned på halvmeteren hvor den ligger den. Uten den hadde vi ikke hatt sjanse til å finne dyra, forteller John Sundby.