En Camcopter-drone av samme type som Nordic Unmanned i desember leverte tilbake til produsenten.
Foto:Nordic Unmanned

Nordic Unmanned fortsatt i hardt værDroneselskap tar opp kriselån

Nordic Unmanned er fortsatt i hardt vær, tross refinansiering og salg av drone i fjor høst. Nå har selskapet tatt opp et kriselån på 2 millioner Euro for å sikre likviditeten de neste månedene.
Hans O. Torgersen

Lånet, som Nordic Unmanned kaller for en «kortsiktig likviditetsfasilitet», kommer som en konsekvens av forsinkelser i prosjekter og annen operasjonell og sesongmessig utvikling, skriver selskapet i en børsmelding fredag.  

Finansdirektør Lars A. Landsnes i NU sier til Finansavisen at lånebeløpet skal dette dekke «løpende driftskostander og kommende leveranser» i perioden. 

– Vi har definert enkelte forsinkelser innenfor to av våre forretningsområder, men vi forventer at dette finner sin løsning i andre kvartal, sier Landsnes til avisen.

Ved utgangen av tredje kvartal 2023 hadde Nordic Unmanned en gjeld på 31,7 millioner Euro, over 360 millioner kroner etter dagens kurs, skriver Finansavisen. Først 22. februar offentliggjør man hvordan selskapets finansielle situasjon var ved årsskiftet.

– Vi gjennomfører et streng kostnadsreduserende program, noe vi også vil komme tilbake til 22. februar, sier finansdirektøren til Finansavisen.

I desember leverte NU en Camcopter-drone tilbake til østerriske Schiebel Aircraft GmbH.

– Vi har en utestående fordring, gjeld, til Schiebel, så vi bruker denne maskinen som betaling, fortalte  finansdirektør Landsnes til Dronemagasinet da.

Nordic Unmanned har vært gjennom mange nedturer de siste par årene. I begynnelsen av desember nådde aksjekursen et nytt bunnivå, etter at selskapet rapporterte inntektssvikt på rundt 90 millioner kroner.

Verdien av transaksjonen med tilbakeleveringen av dronen i desember var 927.000 euro, ca. 10,5 milloner kroner, og medførte at verdien av anleggsmidlene i regnskapet ble nedskrevet med 700.000 euro, ca. 8 millioner kroner.

Selskapet har imidlertid flere Camcopter igjen som står uten oppdrag.

– Vi har fire droner i flåten og er klar til nye anbud og nye oppdrag, fortalte Landsnes.

I tillegg har Nordic Unmanned en flåte på seks droner av typen Aerosonde som er operative på kontrakt.

Les også: