SKAL HANDLE CAMCOPTER: Daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned er klare til å kjøpe tre Camcopter S-100 fra Schiebel, etter at emisjonen ble overtegnet, og kassa er full før selskapet går på børs om to uker. FOTO: Anders Martinsen

Fylte kassa på to døgn. Hentet inn 100 millioner i emisjonDroneselskapet Nordic Unmanned verdsettes til 299 millioner før børsnotering

Etter å ha hentet inn 100 millioner i overtegnet emisjon er Nordic Unmanned klare til å gå på børs 15. desember. Nå planlegger Sandnes-selskapet å kjøpe flere større droner for bruk i oppdragene.
Ole Dag Kvamme

– Vi er svært fornøyde med tegningen, som gjør oss i stand til å satse videre for fullt, sier daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned i Sandnes.

Med velfylt kasse kan selskapet nå handle droner for langt over 100 millioner kroner.

Nordic Unmanned har planlagt å kjøpe tre Camcopter-systemer, som består av to droner hver, samt tilhørende systemer.

Les også: 40-millioners kontrakt med Forsvaret

Les også: Nordic Unmanned fikk kontrakt med EMSA

– Vi samarbeider med Schiebel og bruker deres Camcopter S-100 på flere oppdrag, og vi har forventninger om at behovet skal øke fremover, sier Wiig.

Vellykket emisjon

Torsdag kveld åpnet tilretteleggerbankene SpareBank 1 Markets og SpareBank 1 SR-Bank Markets for en emisjon, som de håpet skulle føre til tegning av aksjer for mellom 50 og 100 millioner kroner.

Men før tegningen stengte fredag ettermiddag, kom i stedet 200 millioner kroner på bordet. Med aksjekurs satt til 14,7 kroner per aksje, betød overtegningen at bare halvparten av pengene som ble lagt på bordet ble brukt.

Nye aksjer for til sammen 99 millioner kroner ble kjøpt, som betyr at selskapet før introduksjonen på Euronext Growth børs i Oslo har en verdi på 299 millioner kroner.

Ansatte var også med og tegnet seg for aksjer under kapitalinnhentingen. Ingen solgte seg ned.

Knut Roar Wiig hadde selv 20 prosent av aksjene før emisjonen i forrige uke, da selskapet før emisjonen ble gitt en såkalt premoney-verdi på 200 millioner kroner.

Dermed ble Wiig selv brått mangemillionær på papiret.

– Jeg har ingen planer om å selge, jeg blir med videre, sier Wiig.

Kjøpe og satse

Den friske aksjekapitalen betyr at selskapet er sterkere, og også kan restrukturere gjelden og låne mer.

Med ny aksjekapital regner selskapet å ha rundt 220 millioner kroner i lommeboka, klare til å fortsette en aggressiv vekst i det europeiske dronetjeneste-markedet.

Ifølge en investorpresentasjon Finansavisen omtalte søndag, skal mellom 50 og 190 millioner kroner brukes på å kjøpe opp Schiebel Camcopter S-100 droner, og 5 millioner kroner vil investeres i å kjøpe Lockheed Martin Indago-droner.

– Det stemmer, vi skal ut og handle droner, sier Wiig som i et intervju med Dronemagasinet forrige uke sa at Sandnes-selskapet har ordrereserver for 250 millioner kroner.

Resten av pengene ventes å bruke til å utvikle egen teknologi og refinansiere gjeld.