Slik ser restriksjonsområdet med teksten fra NOTAM ut på nettsidene til safetofly.no
Foto:Skjermdump Safetofly.no

Flyforbud i Holmenkollen hele helgen

Flere enn 100.000 mennesker er ventet til Holmenkollen i helgen, og de skal slippe å ha droner hengende over seg. Fra fredag klokken 11 er det totalt flyforbud i hele området.
Hans O. Torgersen

Oppdatering lørdag 9. mars: Etter at denne artikkelen ble publisert, har Dronemagasinet funnet ny informasjon om at profesjonelle droneoperatører kan få dispensasjon fra flyforbudet.

Holmenkollbakken og skiarenaen er populære turistattraksjoner. Mange turister har med seg droner, men denne helgen kan det koste deg dyrt å fly for å ta bilder av menneskemengdene som er publikum under Holmenkollen skifestival.

Programmet er fullt av populære øvelser, spesielt lørdag og søndag. Lørdag går eliten av kvinnelige langrennsløpere det som virkelig er et langt skirenn, 50 kilometer. Søndag gjør herrene det samme.

Det er meldt bra vær, selv om det ikke blir like solfylte dager som tidligere i uken. Uansett er det duket for folkefest. Hver dag er det plass til 50.000 mennesker inne på publikumsområdene. I tillegg er det plass til flere, anslagsvis 30.000, langs løypene ute i skogen.

Holmenkollanlegget med hoppbakken i forgrunnen, Oslo, Oslofjorden og Nesoddlandet i bakgrunnen. Dette er et dronebilde som ble tatt innenfor det området der det i helgen vil være ulovlig å fly. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Restriksjonsområdet som innføres fra klokken 11 fredag gjelder i en radius på 0,75 nautiske mil (ca. 1,4 kilometer) fra Holmenkollbakken. Her er det altså ulovlig å fly, uansett om det er snakk om drone, fly eller helikopter, opp til en høyde på 2.500 fot frem til søndag klokken 19.

De som likevel flyr med dronen sin risikerer en klekkelig bot, det som formelt heter forelegg, på minst 12.000 kroner. I tillegg vil politiet ta beslag i både dronen og kontrollenheten. Med andre ord kan det koste en dronepilot fra rundt 20.000 kroner og oppover å bryte forbudet, avhengig av hvor dyrt utstyr man har.

Informasjon om hvor det er permanente og midlertidige restriksjonsområder finner du her:

Slik vises restriksjonsområdet på Ninox drone. FOTO: SKJERMDUMP NINOX DRONE