Teksten i NOTAM-en om restriksjonsområdet i Holmenkollen mangler informasjon om at profesjonelle operatører kan få lov å fly.
Foto:Skjermdump IPPC

Publiserte NOTAM som manglet viktig informasjon Profesjonelle dronebrukere kan be om tillatelse til å fly i Holmenkollen

NOTAM-teksten gir inntrykk av at det er et totalt flyforbud i Holmenkollen i helgen, men det er ikke helt riktig. Dronemagasinets undersøkelser viser at profesjonelle aktører, slik som mediene, kan få lov å fly etter tillatelse fra politiet.
Hans O. Torgersen

Restriksjonssonen gjelder i en radius på 0,75 nautiske mil, ca. 1,4 kilometer, og i 2500 fots høyde fra Holmenkollbakken.

Dronemagasinet fortalte om forbudet fredag: Flyforbud i Holmenkollen hele helgen.

Utfordringen for de som måtte ha behov for å gjennomføre et droneoppdrag i det midlertidige restriksjonsområdet er at det ikke er publisert noe om at det er mulig å få dispensasjon.

Dronemagasinet ringte derfor til NOTAM-kontoret. Der fikk vi først vite at det ikke var noen kontaktinfo, men etter at vakthavende hadde lest gjennom informasjonen i systemet deres, kom det kontrabeskjed.

Det er mulig for for eksempel mediene å få lov å fly drone i Holmenkollen hvis man tar kontakt med politiets kontaktperson.

Vi ringte kontaktpersonen og fikk klar beskjed om at profesjonelle aktører kan få lov å fly, men må altså ta kontakt med politiet for å få dispensasjon og koordinere flygingen med andre aktører.

TV2 flyr med drone i området og det samme gjør politiet.

På HemsWX kan man blant annet se at TV2 flyr drone i Holmenkollen. FOTO: SKJERMDUMP HEMSWX

Hvorfor er så ikke denne kontaktinformasjonen lagt ut som en del av NOTAM-en? Ifølge politiet ba de om det.

Det er veldig sjelden at slik informasjon publiseres, ifølge det som operativ supervisor på Avinors kontrollsentral i Røyken forteller til Dronemagasinet.

Ikke for alle mens Holmenkollen Skifestival pågår. Dette dronebildet tok Dronemagasinet i Holmenkollen før restriksjonsområdet trådte i kraft fredag klokken 11. FOTO: HANS O. TORGERSEN