Black Hornets 3 er en av Forsvarets droner som er i bruk. Nå vil altså også Heimevernet testen ut den lille men kraftfulle dronen som er utviklet og produsert i Norge. Foto: Forsvaret

Heimevernet kjøper Black Hornet-droner

Forsvaret kjøper åtte Black Hornet 3 for 2 millioner kroner for å teste ut nanodronen i Heimevernet det neste året.
Ole Dag Kvamme

UT TIL FOLKET: Etter å ha blitt testet på Heimevernets skolesenter på Dombås skal de ut til HV-distriktene. – De skal ut til noen Heimevernsdistrikt for å se hvordan de kan brukes operativt, sier Asbjørn Lysgård fra Heimevernstaben til Dronemagasinet. FOTO: Forsvaret

– Vi skal ha de til utprøving for å vise at Heimevernet tar ny teknologi i bruk, sier oberstløytnant Asbjørn Lysgård fra Heimevernstaben til Dronemagasinet.

Avtalen innebærer kjøp av fire systemer, med to droner og en styrekonsoll til hver. Den ble inngått 4. november. De første er allerede overlevert Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås.

– Planen er at dronene skal ut til noen Heimevernsdistrikt for å se hvordan de kan brukes operativt, sier Lysgård.

Utgave 3

Dronen Heimevernet nå får er den såkalte Black Hornet 3, som strategidirektør Ole Aguirre i Flir UAS omtaler som en «helt ny drone».

– Den er helt ny, og er helt unik. Den kan for eksempel fly inn i en bygning, hvor den mister GPS-signalet, den kan fly rundt, og finne veien ut igjen og tilbake, selv om den underveis har mistet kontakten med operatøren, sier Ole Aguirre.

Mye mer som sensorer ønsker han ikke fortelle. Nanodronen veier 32 gram kan fly 25 minutter og har en rekkevidde på 2 kilometer. Den har kamera og noen andre sensorer, men fremfor alt er det databehandlingen som gir den styrke.

Forsvaret kjøpte sine første Black Hornet 2 i 2015. Siden har det norske nanodrone-eventyret vokst voldsomt. Det som het Prox Dynamix ble i året etter solgt til amerikanske Flir Systems. Men fortsatt lager Flir disse minidronene på Eggemoen utenfor Hønefoss.

Over 12.000 systemer er levert til 30 nasjoner. Januar i fjor inngikk den franske og amerikanske hæren kontrakten om Black Hornet til 1 milliard kroner.

– Moderne software gjør at man får mer ytelse ut av sensorene om bord, og kan bruke disse til å lage autonome systemer, hvor dronen kan fly mer alene – og gjøre mer med mindre inngrep fra operatøren, sier Auirre.

– Vi er klare

Interessegruppen Styrk Heimevernet har de siste årene markert seg på sosiale medier, med en rekke aksjoner for å øke interessen for arbeidet til Heimevernet, og kjempet for å styrke kapasiteten.

Moderator Sjak Haaheim for Styrk Heimevernets sosiale medier, er strålende fornøyd med droner, selv om han heller ville hatt «ekte vare» Black Hawk kamphelikopter, i stedet for Black Hornet.

– Ja, jeg mener vi heller skulle hatt skikkelige helikopter. Black Hawk ville vært bedre enn Black Hornet. Men ny teknologi er viktig å få på plass. Det er liten tvil om at det i Heimevernet også er mange personer som har kompetanse på droner. Derfor er det viktig at dronene Heimevernet velger, er hyllevare, som er enkle å bruke og har stor nytteverdi, sier Sjak Haaheim.

Han tar altså forbehold om Black Hornet.

– Heimevernet har ikke bruk for spesialløsninger med skyhøy ressursbruk. Samtidig er vi kreative, og er utstyret bra blir dette viktige tilskudd for Heimevernet, sier Haaheim.

Fremtidige anskaffelser

MÅ KUNNE SNAKKE MILITÆRT: – Det finnes en del på markedet, men i Forsvaret er vi naturlig nok avhengige av å ha systemer som kan understøtte militær teknologi, sier kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernsstaben. FOTO: Forsvaret

Kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernsstaben sier HV skal teste ut dronene, men at de langt fra er system-satt som del av et operativt konsept, og at målsettingen på sikt er å i større grad kunne ta i bruk kommersiell tilgjengelig teknologi.

– Det finnes en del på markedet, men i Forsvaret er vi naturlig nok avhengige av å ha systemer som kan understøtte militær teknologi, sier Grosberghaugen.

Dermed er det langt fra klart om Black Hornet blir den endelige løsningen for Heimevernet.

– Vi vil henge oss på de store innkjøpsprosjektene til Forsvaret og Hæren, slik at vi får likhet i materialet, sier Asbjørn Lysgård fra Heimevernstaben.

Hæren er i en fase for kjøp av ulike droner til nærmere 400 millioner kroner i en storstilt satsing, og Lysgård referer til dette, når Dronemagasinet spør hvor aktuelle Black Hornet er i den konkurranse.

Les også: Velger offentlig anskaffelse

– Vi vet ikke hva Hæren lander på, men Black Horner et blant de aktuelle, og den er allerede til utprøving i Hæren, sier Lysgård.